Techinside Google News
Techinside Google News

Pi sayısı 105 trilyonuncu basamağa kadar hesaplandı!

Pi sayısının hesaplamasında yeni rekor, 105 trilyonuncu basamak. Peki Pi sayısı 105 trilyonuncu basamağı ne?
- Advertisement -

Geçen yıl pi sayısını 100 trilyon basamağa kadar hesaplama hız rekorunu başarıyla kıran StorageReview ekibi, bu kez Pi sayısı için 105 trilyonuncu basamağa kadar hesaplamayı başardı.

Pi sayısının 105 trilyonuncu basamağı 6!

Brian Beeler liderliğindeki ekip, hesaplanan Pi sayısı basamaklarını depolamak için gerekli olan kapasite ve güvenilirliği sağlamak üzere 36 Solidigm SSD (yaklaşık bir petabayt toplam kapasite) kullandı. Bu kadar çok basamağın pratik bir uygulaması olmasa da, bu hesaplama, modern donanımın şaşırtıcı yeteneklerini ve hesaplama ile depolama teknolojisinde bir başarıyı vurguluyor.

Beeler, “Pi’yi 105 trilyon basamağa kadar hesaplamak küçük bir başarı değildi. Bu, titiz planlama, optimizasyon ve uygulama gerektirdi. Ekip, StorageReview’de donanımın yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için algoritmik süreci optimize etmek üzere açık kaynak ve özel yazılımların bir kombinasyonunu kullandı, hesaplama süresini azalttı ve verimliliği artırdı” diyor.

“Pi hesaplaması için tamamen depolama ile sınırlıyız. Daha hızlı CPU’lar matematiği hızlandırmaya yardımcı olacak, ancak birçok yeni dünya rekorunun sınırlayıcı faktörü, yerel depolama miktarı. Bu çalışma için, önceki rekorları aşmamıza ve 105 trilyon Pi basamağına ulaşmamıza tek neden olan Solidigm D5-P5316 30.72TB SSD’leri kullandık.”

Bir sonraki adımda, StorageReview ekibi, Solidigm’in D5-P5336 61.44TB SSD’leri ile Pi sayısı hesaplama rekorunu daha da ileriye taşımak istiyor.  

Pi neden bir tam sayı değil

Pi (𝜋), bir dairenin çevresinin çapına bölünmesiyle elde edilen oranı ifade eder. Bu oran, dairenin boyutundan bağımsız olarak sabittir ve yaklaşık olarak 3.14159 olarak bilinir. Ancak, pi bir tam sayı değildir çünkü dairenin çevresi ve çapı arasındaki oran tam bir sayıyla ifade edilemez. Bu oran irrasyonel bir sayıdır, yani sonu gelmeyen ve tekrar etmeyen bir ondalık olarak ifade edilir. Pi’nin irrasyonel olması, onun kesir olarak tam olarak ifade edilemeyeceği anlamına gelir. Matematikteki bu özellik, pi’nin doğası gereği bir tam sayı olamayacağını gösterir.

Pi’nin irrasyonelliği ilk olarak 18. yüzyılda kanıtlanmıştır ve bu özellik, pi’nin matematik, bilim ve mühendislikteki birçok uygulamasında önemli bir rol oynar. Pi’nin tam sayı olmaması, daire gibi temel geometrik şekillerle çalışırken karşımıza çıkan doğal bir sonuçtur.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir