ChatGPT, insan benzeri konuşma diyaloğu oluşturmak için doğal dil işlemeyi kullanan bir yapay zeka sohbet robotu görevi görüyor. Dil modeli sorulara yanıt verebiliyor ve makaleler, sosyal medya gönderileri, makaleler, kodlar ve e-postalar dahil olmak üzere çeşitli yazılı içerikler oluşturabiliyor. ChatGPT nedir kısmından bahsettikten sonra, nasıl kolaylık sağladığına değineceğiz.
ChatGPT, üretken yapay zekanın bir biçimi diyebilliriz. Kullanıcıların yapay zeka tarafından oluşturulan insan benzeri görselleri, metinleri veya videoları almak için istemler girmelerine olanak tanıyan bir araç.
ChatGPT nedir ve hangi süreçlerde kolaylık sağlıyor?
ChatGPT, müşteri hizmetleri web sitelerinde bulunan otomatik sohbet hizmetlerine benzer, çünkü insanlar ona sorular sorabiliyor. Ayrıca ChatGPT’nin yanıtlarına açıklama talep edebiliyor. GPT, ChatGPT’nin istekleri nasıl işlediğini ve yanıtları nasıl formüle ettiğini ifade eden “Üretken Önceden Eğitimli Transformatör” anlamına geliyor. ChatGPT , insan geri bildirimi ve en iyi yanıtları sıralayan ödül modelleri aracılığıyla pekiştirmeli öğrenmeyle eğitiliyor. Bu geri bildirim, gelecekteki yanıtları iyileştirmek için ChatGPT’nin makine öğrenimiyle güçlendirilmesine yardımcı oluyor.
Bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI , ChatGPT’yi oluşturdu ve aracı Kasım 2022’de piyasaya sürdü. Araç, 2015 yılında Elon Musk ve Sam Altman’ın da bulunduğu bir grup araştırmacıyla ortaya çıktı. OpenAI, Microsoft’un da aralarında bulunduğu birçok yatırımcı tarafından destekleniyor. OpenAI ayrıca bir yapay zeka metinden sanata dönüştürme oluşturucusu olan Dall-E’yi de yarattı.
ChatGPT, veri dizileri içindeki kalıpları için özel algoritmalar kullanıyor. Bunun için Üretken Önceden Eğitimli Transformatörü aracılığıyla çalışıyor. ChatGPT başlangıçta GPT-3 büyük dil modelini, bir sinir ağı makine öğrenimi modelini ve üçüncü nesil Üretken Önceden Eğitimli Transformatörü kullandı. Transformatör bir yanıt formüle etmek için önemli miktarda veriden yararlanıyor.
ChatGPT artık algoritması için ince ayar süreci içeren GPT-3.5 modelini kullanıyor. ChatGPT Plus , daha hızlı yanıt süresi ve internet eklentileri sunan GPT-4’ü kullanıyor. GPT-4 ayrıca önceki modellere kıyasla fotoğrafları tanımlama, resimler için altyazı oluşturma ve 25.000 kelimeye kadar daha ayrıntılı yanıtlar oluşturma gibi daha karmaşık görevleri de gerçekleştirebiliyor.
ChatGPT, insana benzer metinler üretmek için makine öğreniminin bir alt kümesi olan derin öğrenmeyi kullanıyor. Dönüştürücü, eğitim verilerinin tipik sırasını temel alıyor. Böylelikle sonraki kelime, cümle veya paragraf dahil olmak üzere metni tahmin ediyor.