Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekâ PC nedir, ne değildir?

Yapay zekâ hızla bir çılgınlığa dönüşürken, reklamı bolca yapılan AI PC kavramı kafa karıştırmaya devam ediyor
- Advertisement -

Son dönemde bazı markalar “yapay zekâ PC’si” ve “yapay zekâ tableti” gibi ürünler çıkarmaya başladı. Bir bilgisayarı “yapay zekâ bilgisayarı” yapan şeyin ne olduğu konusunda kafanız karıştıysa yalnız değilsiniz. Ama nihayet bir cevabımız var: Eğer bir bilgisayar GPU (genel işlem birimi) ve ve NPU’ya (sinirsel işlem birimine) sahipse VNNI ve Dp4a talimatlarını işleyebiliyorsa, en azından Intel’in teknik pazarlama kıdemli müdürü Robert Hallock’a göre, bu niteliği taşıyor.

Şansa bakın ki bu kombinasyon Intel’in Core Ultra, diğer adıyla “Meteor Lake” olarak bilinen mevcut nesil tüm mobil işlemcilerinde mevcut. Tüm modellerde bir GPU ve NPU mevcut ve GPU’ların video işlemesine yardımcı olan DP4a talimatlarını işleyebiliyor. Tam da bu yüzden yani esasında “yapay zekâ bilgisayarları” sadece mevcut işlemcilere sahip modern birer bilgisayar olduğundan, Intel “Yapay zekâ bilgisayarı”nı bir spesifikasyona uygunluğu ifade eden ya da diğer bilgisayarlarda bulunmayan belirli bir yeteneği ifade eden bir marka olarak görmüyor.

AI PC ne bir marka, ne de bir özellik

Intel, geçmişte Wi-Fi özellikli bilgisayarları ayırt etmek için “Centrino” markasını kullandı ve aynı şekilde ev eğlence bilgisayarlarına “Viiv” takma adını verdi. Çip üreticisi bu taktiği hala “vPro” ile kullanıyor yani iş kullanıcıları için yönetilebilirlik ve güvenlik içeren işlemcileri ifade eden bir marka.Ancak AI PC’ler ne bir marka ne de bir özellik.

“Bunun için Centrino gibi bir kategori yaratmamamızın nedeni, bunun dört ya da beş yıl içinde tüm bilgisayarlarda geçerli olacağına inanmamızdır” diyen Hallock, Intel’in yapay zekâ bilgisayarı tarifinin bellek, depolama veya I/O hızları için belirli gereksinimleri içermediğini de sözlerine ekledi: “Çok büyük bir LLM’nin 32 GB RAM gerektirebileceği durumlar var ama diğer her şey 16 GB’lık bir sisteme rahatça sığacaktır.”

Yapay zekâ bilgisayarlarının markalaşmamasının bir başka nedeni de tüm bilgisayarların yapay zekâyı çalıştırabilmesidir. Ancak Hallock, NPU’su olmayan bilgisayarların YZ’yi acı verici derecede yavaş hızlarda çalıştıracağına dikkat çekti. Hallock ” Yapay zekâ söz konusu olduğunda CPU’ya geri dönmek, performans ve enerji verimliliği açısından inanılmaz derecede verimsizdir. Büyük dil modelleri veya üretken yapay zekâ için NPU temelde bir gerekliliktir” diyor.

Tıpkı GPU gibi, hızla standarda dönüşecek

Hallock, YZ’nin PC kullanma deneyimini grafik kartlarının yıllar içinde yaptığı gibi değiştireceğini öngördü. “Bugün grafik motoru tarayıcınızı çalıştırıyor, web kameranızı çalıştırıyor, kullanıcı arayüzünü çalıştırıyor, aslında her yerde” diyor. Sadece birkaç yıl önce GPU’lar pahalı ve isteğe bağlı birer ekstra olarak kabul ediliyordu. Hallock, önümüzdeki yıllarda yapay zekânın da benzer şekilde her yerde hazır ve nazır hale gelmesini bekliyor.

Mevcut yapay zekâ destekli uygulamalar çoğunlukla içerik oluşturuculara hizmet ettiğinden ya da Zoom veya Teams oturumlarındaki videoları düzenlemek gibi basit işlevler sunduğundan bu değişim hemen göze çarpmıyor. Ancak Hallock, iş yerinde yapay zekânın daha derin ve bariz örneklerinin yakın olduğuna inanıyor.

Hallock ayrıca CRM sistemlerinin biriyle ne zaman tanıştığınız ve ne konuştuğunuzla ilgili sorulara yanıt verebileceğini ve ilişkinizin üretken bir özetini sunabileceğini öngörüyor ve şöyle söylüyor: “Kişisel olarak heyecan duyduğum bir diğer konu ise tüm toplantı verilerinin, özetlerin, notların ve takip e-postalarının yapay zekâya devredilmesi: ‘Oluştur’ tuşuna basarak günümün iki saatini geri kazanabilirim. Bunu veri setleri ile çalışan personel için otomatik hale getirin ve işletmeler çok heyecanlansın.”

Tüm bunlar içinse “yapay zekâ bilgisayarı” diye etiketlenen bir PC satın almaya gerek yok. Son nesil işlemcilere sahip bir sistem kurmanız veya satın almanız yeterli.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir