Avusturya’daki CycloTech, geleneksel pervaneler yerine CycloRotor teknolojisini kullanarak CruiseUp adlı bir hava aracı yarattı. İki yolcu kapasiteli konsept araç, elektrikli tahrik sistemi olarak CycloRotors kullanıyor. Bu teknoloji, aracın yana ve geriye doğru uçuş yapmasına ve aracı yatırmadan ya da yan yatmadan havada fren yapmasına olanak tanıyor. CycloTech, CycloRotor’u sertifikasyona hazırlamak için bu yıl 57 milyon dolar fon toplamayı hedefliyor
Konu hakkında açıklama yapan CycloTech’in baş geliştirme sorumlusu Markus Steinke, “CycloRotors, yılda milyonlarca araç tahrik ünitesi üretme potansiyeliyle sürdürülebilir havacılıkta yeni bir kitle pazarına kapı açıyor” dedi ve ekledi “CycloRotorlarımızla uzun vadeli hedefimiz uçan araba vizyonunu gerçeğe dönüştürmektir.”
CycloTech, CycloRotor’u Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından sertifikalandırmaya hazırlamak için bu yıl 57 milyon dolarlık fon toplamayı hedefliyor. CycloTech tarafından da kullanılan tahrik sistemi, merkezi bir dönme ekseni etrafında dönen birkaç paralel kanat içeriyor.
Şirket, “İtiş gücü, rotor boyunca her bir kanattan kaynaklanan birleşik hava akışı ve bir dönüş sırasında eğim açısının periyodik değişimi ile üretilir” diyor ve ekliyor: “Kanatların bireysel hatve açısı belirli bir hatve mekanizması tarafından kontrol edilir. Genellikle her bir kanat mekanik olarak bir konrod ile merkezi bir göbeğe bağlanır. CycloRotors’un hareketli parçaları kapsüllenmiştir ve CruiseUp’ın özel konfigürasyonu yolcu kabinini korur.”
CycloRotors kullanılarak yapılan uçuş testleri EASA düzenlemelerine uygun olarak Avusturya’daki bir genel havacılık havaalanında gerçekleştirilidi. Şirkete göre CruiseUp aracı altı rotor içeriyor ve bir rotor arızası durumunda güvenli bir şekilde uçup iniş yapabiliyor. CycloTech, elektrikli uçan taksilerin ve diğer pilotlu eVTOL’lerin nispeten kısa vadeli bir gelecekte pazara gireceği görüşünde. Firma 2030 yılına kadar pazarlanabilir bir ürün geliştirmeyi planlıyor.
Benzer elektrikli hava araçları tüm dünyada ilgi görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan, konsept bir proje için mutabakat imzalamıştı.
Cyclocopter (siklokopter) konsepti aslında çok yeni sayılmaz. Bu konsept yatay eksenli bir siklorotoru kaldırma ve bazen de tahrik ve kontrol sağlamak için bir rotor kanadı olarak kullanan bir hava aracı konfigürasyonudur. Prensip olarak bu araçlar bir helikopter gibi dikey kalkış ve iniş ve havada asılı kalma performansı sergileyebilirken, potansiyel olarak sabit kanatlı bir hava aracının bazı avantajlarından yararlanabilir. İlk defa patenti 1927 yılında alınan bu konsept ne yazık ki günümüze dek pek benimseme kazanamadı.