Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, teknoloji ve sanayi entegrasyonunu “AI Plus” ile sağlayacak

Çin hükümetinin Hükümet Çalışmaları Raporu'nda “yapay zekayı endüstriye entegre etme planı” en önemli hedefler arasında öne çıkıyor
- Advertisement -

Yapay zekâ, tüm dünyada hızla benimseme kazanmaya devam ediyor. Örneğin Open AI firmasının geliştirdiği üretken yapay zekâ uygulaması ChatGPT toplamda 180 milyon aboneyi geride bırakmış durumda. Üstelik Copilot, Bard, Claude, Grok ve Midjourney derken bu alanda rekabet iyiden iyiye kızışmış durumda. Tüm dünya genelinde hükümetler de yükselen yapay zekâ yarışında geri kalmamak adına çeşitli adımlar atmaya başladılar bile. Bunun en net örneklerinden birisi ise Çin hükümetinin yayınladığı yıllık faaliyet raporunda yapay zekâya özel bir vurgu yapılması oldu.

Rapor, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) istekleri doğrultusunda Çin’in bütçesini, ekonomik planlarını ve gelecek politikalarını detaylandırıyor ve ülkenin ana yürütme organı ÇKP’nin Yıllık Kongresinden önce ülkenin başbakanı tarafından sunuluyor. Raporda “AI Plus” adlı bir girişimin başlatılmasını da içeren bir dizi hamleyle dijital ekonomiyi geliştirme sözü verildi.

Başbakan Li Qiang “AI Plus” girişimini ya da bu girişimin neleri başarmasının beklendiğini detaylandırmadı. Ancak Çin devlet destekli medya, girişimi “yapay zekâ teknolojisinin araştırma ve uygulamasını derinleştirerek yapay zekâ ve reel ekonominin derinlemesine entegrasyonunu” teşvik etmek olarak tanımladı.

Pekin yönetimi ayrıca akıllı şehirler inşa etme, hizmet sektörünü dijitalleştirme, KOBİ dijitalleşmesini teşvik etme, platform işletmelerini uluslararası sahnede rekabet edebilmeleri için destekleme, temel veri sistemlerini iyileştirme ve ulusal düzeyde birleşik bir bilgi işlem sistemi oluşturma sözü verdi.

Internet Plus ile gelen başarı örneği

“AI Plus” ifadesi bazılarımıza tanıdık geliyorsa, bunun en önemli nedeni Çin’in daha önce 2015 yılında bir “Internet Plus” girişimi sözü vermiş olması olabilir. Bu girişimin amacı “mobil internet, bulut bilişim, büyük veri ve nesnelerin internetini modern üretimle entegre etmek, e-ticaret, endüstriyel ağlar ve internet bankacılığının sağlıklı gelişimini teşvik etmek ve internet tabanlı şirketlerin uluslararası pazardaki varlıklarını arttırmalarını sağlamaktı.”

Çin yönetiminin Internet Plus girişimi bazı yönleri ile son derece başarılı oldu: ByteDance üst düzey bir küresel sosyal ağ, Xioami tüketici elektroniğinde bir güç, Tencent küresel oyunlarda bir oyuncu haline geldi, Çinli e-ticaret oyuncuları ise offshore müşterilerini büyütmeye devam ediyor.

Salı günü Ulusal Parti Kongresi, kuantum teknolojileri ve diğer “geleceğe yönelik endüstriler” için kalkınma planlarını formüle ederken, diğerlerinin yanı sıra elektrikli araçlar, hidrojen enerjisi, yeni malzemeler, ileri teknoloji sektörü ve uzay endüstrisindeki liderliğini artırma sözü de verdi.

Raporda, “Aşırı kapasite ve düşük kaliteli, gereksiz gelişmeyi önlemek için kilit sektörler için koordinasyon, planlama ve yatırım rehberliğini güçlendireceğiz” denildi.

Rapora göre Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası yüzde 5,2 artarak 126 trilyon yuan (17,5 trilyon dolar) seviyesine ulaştı. Önümüzdeki yıl kalkınma için ana hedefler arasında GSYİH büyümesini yüzde beş civarında tutmak yer alıyor. Kongre tipik olarak yüzde yedi ila sekiz büyüme hedefleri belirlediğinden bu oran alışılmadık derecede düşük görünüyor. Büyüme hedefinin düşük tutulmasının sebebi ise, uluslararası yaptırımların ve Çin emlak sektöründe yaşanan krizin etkileri olarak yorumlanmakta. Bu bağlamda değerlendirildiğinde AI Plus girişimi, var olan sektörleri güçlendirmenin yanı sıra yeni sektörler yaratma potansiyeli açısından oldukça önemli görünmekte.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir