ABD Ticaret Bakanlığı’nın soruşturması; kameralar, sensörler ve araç bilgisayarları gibi teknolojilerin ABD hakkında hassas veriler toplamak için kullanılabileceği yönündeki endişelerin ortasında internet erişimi olan her araca uygulanabilecek geniş bir terim olan “bağlantılı araçlara” odaklanacak.
Ticaret Bakanı Gina Raimondo, çarşamba günü gazetecilerle yaptığı görüşmede; soruşturmanın ABD genelinde “Çin yapımı araçların yaygınlaşmasından önce” başlatıldığını söyledi.
Raimondo, “Amerikan yollarında Pekin’deki biri tarafından anında devre dışı bırakılabilecek binlerce Çin aracının olduğunu hayal edin.” dedi ve daha sonra şunu ekledi: “Çin gibi erişime sahip bir yabancı düşmanın nasıl olduğunu anlamak çok fazla hayal gücü gerektirmez.”
“Bu tür bilgilerin geniş ölçekte değerlendirilmesi, ulusal güvenlik ve ABD vatandaşlarının mahremiyeti açısından ciddi bir risk oluşturabilir.”
ABD Başkanı Joe Biden’ın ayrı bir açıklamasında, modern arabaları “tekerlekli akıllı telefonlara” benzeten, sıklıkla duyulan bir klişe tekrarlandı. Çin’i , otomotiv endüstrisi üzerinde bir yer edinmek için AB tarafından araştırılan Çin yapımı EV‘lere yönelik devlet sübvansiyonları gibi adil olmayan iş uygulamalarını kullanmakla suçladı.
Biden, “Çin, Amerikan otomobillerine ve Çin’de faaliyet gösteren diğer yabancı otomobillere kısıtlamalar getiriyor.” dedi. “Çin’den gelen bağlantılı araçların ülkemizde güvenlik önlemleri olmadan çalışmasına neden izin verilsin?”
Herhangi bir acil kısıtlama getirilmese de, yönetim yetkilileri Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte; soruşturmanın belirli araç parçalarının ABD’de kullanılmasını kısıtlayabilecek veya yasaklayabilecek yeni düzenlemelere yol açabileceğini söyledi. Bu tür bir eylem, telekomünikasyon devinin Çin hükümeti tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceği yönündeki ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei gibi şirketlere uygulanan ticari kısıtlamaları yansıtacak. ABD’deki bazı politika yapıcılar da benzer korkular nedeniyle Çinli ByteDance şirketine ait kısa video uygulaması TikTok’u kısıtlamaya veya tamamen yasaklamaya çalıştı.
Çin, daha önce ABD’yi haksız yere Çin şirketlerini hedef almak ve küresel pazarlardaki rekabeti engellemek için “ulusal güvenlik kavramını” kötüye kullanmakla suçlamıştı. Bu arada Tesla, ABD’nin EV şirketini ülke hakkında casusluk yapmak için kullanabileceği endişeleri nedeniyle Çin’de de benzer bir incelemeyle karşı karşıya ve bildirildiğine göre bunların sürülebileceği yerleri sınırlayan kısıtlamalar var.
Çin, birkaç yıl önce dünyanın en büyük otomobil pazarı olarak ABD’yi geride bırakmıştı. Ancak yüksek tarifeler nedeniyle ABD’de Çin yapımı araba satılmıyor. Bazı Çinli otomobil üreticilerinin Meksika’da fabrika açmayı araştırması, ABD’li otomobil yöneticileri arasında yakında ülkeye düşük fiyatlı modeller ithal etmeye başlayabilecekleri yönündeki korkuları artırıyor.