Alibaba ve SoftBank Group Başkanı Masayoshi Son, hızla büyüyen yapay zekâ sektörünü ikiye katlama niyetini gizlemedi ve şimdi de bu stratejideki bir sonraki hamlesi için fon topluyor. Günümüzde Trendyol’un da sahibi olduğu Alibaba ve Yahoo gibi birçok firmaya start-up desteği veren ve Arm başta olmak üzere pek çok teknoloji firmasını yöneten SoftBank‘ın kurucusu ve CEO’su Masayoshi Son, yapay zekâ çipleri alanında Nvidia gibi şirketlerle rekabet edecek yeni bir girişim kurmak için 100 milyar dolar arıyor.
Kod adı Izanagi olan yeni girişim, SoftBank’ın geçen yıl halka açık bir şirket olarak kurduğu çip tasarım şirketi Arm ile işbirliği yapacak. SoftBank an itibariyle Arm’ın hisselerinin yaklaşık %90’ına sahip. SoftBank’ın bu çerçevede 70 milyar dolarlık fon arayışı için özellikle Orta Doğu ülkelerine yöenldiği söyleniyor. SoftBank geri kalan 30 milyar doları kendisi karşılayacak.
Nvidia şu anda GPU çipleriyle yapay zekâ çip pazarına hakim durumda. Ancak yapay zekâ işlemcilerine olan ihtiyacın artacağı öngörüldüğünden ( ve verimliliği ve maliyeti artırmak için yapılması gereken çok daha fazla iş olduğundan) ister benzer GPU’lar, isterse de GPU’lara yeni yaklaşımlar konusunda pazarda ciddi bir talep olduğu dşünülüyor
OpenAI başkanı Sam Altman’ın da yeni bir yapay zekâ çipi projesi için 5 ila 7 trilyon dolar arasında bir para toplamak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yatırımcılarla görüştüğü bildiriliyor. OpenAI’nin çabaları özellikle dikkate değer çünkü şirket hem GPT modelleriyle diğer hizmetleri güçlendirmek hem de ChatGPT gibi kendi hizmetlerini güçlendirmek için üretken yapay zekâ geliştirmede öncülük ediyor.
Tüm bunlar OpenAI’yi şu anda bu çipler için dünyanın en büyük müşterilerinden biri haline getiriyor ve çipleri OpenAI’nin en büyük giderlerinden biri yapıyor. Altman’ın yeni yapay zekâ çipi girişimi için SoftBank dahil olmak üzere dünya çapında bir dizi potansiyel yatırımcı, çip endüstrisi uzmanı ve diğerleriyle görüştüğü bildirildi.
softbankAncak henüz kimin hangi firmaya yatırım yapacağı, hangi alanda nasıl işbirlikleri yürüteceği bilinmiyor. SoftBank’ın yeni projesinin ayrıntıları, hangi şirketlerin çekirdek teknolojiyi ve zaman çizelgelerini oluşturacağı da dahil olmak üzere açıklanmadı. Buna karşın SoftBank’ın aslında çip sektörünün hatrı sayılır oyuncularından Arm’ın sahibi olduğu düşünülürse, bu alanda kartlar yeniden karılıyor denilebilir.