PC’leri komut satırıyla kullanılan bilgisayarlardan grafik ara yüzü ile çalışan sistemlere dönüştüren Windows işletim sistemi bugün 30 yaşına bastı.
Microsfot’un, MS DOS işletim sistemi ile birlikte piyasaya sürdüğü Windows ilk defa 20 Kasım 1985 yılında kullanıcılarıyla buluştu. Ancak o zamanın PC sistemlerinin tümü Windows’u çalıştırabilecek kapasiteye sahip değildi ve komut satırı üzerinden çalışan MS DOS sistemi de uzun yıllar yoğun olarak kullanılmaya devam etti.
Windows 1.0 aynı zamanda PC’leri mouse yardımıyla kontrol etmenin lüksünü de sunuyordu. Bugünkü Windows sistemine oranla çok basit işlevler yerine getirebilen Windows 1.0 sayesinde yazılımları pencereler üzerinde çalıştırmak ve yazılımlar arasında geçiş yapabilmek, bilgisayar kullanıcıları için çok büyük bir devrimdi.
Windows 1.0 piyasaya çıktığında, özellikle mouse’a alışık olmayan PC kullanıcıları arasında büyük şikayetlere neden olduysa da bu işletim sistemiyle IBM, Apple ve Microsoft arasında, kişisel bilgsayar pazarındaki büyük yarış da başlamış oldu.
Yalnız farkındasınız dimi grafik arayüzü piyasaya ilk süren microsft değil apple dı. 1984 de apple macintosh u çıkardığı zaman microsft macintosh için yazılım yapıyordu. Word ve Özellikle excel’i bunlara örnek verilebilir. Bu arada grafik arayüzü microsoft da çok beğendi ve steve jobs ile bill gates in o zamanki yakın dostlukları sayesinde sürekli apple ın merkezine gidiyordu. Grafik arayüz ile ilgili ayrıntılar soruyordu sürekli. Apple çalışanları gates in bunu çalmasından korktu ve beklenen oldu. Aralarında ki anlaşmaya göre Windows piyasaya çıkacaktı ve microsft exceli bir yıllığına sade ve sadece macintosh için yayınlayacaktı ki bu süreçte macintosh… aman neyse ya of
hakan dostum tam üstüne bastın bende bundan söz edecektim …Kesinlikle katlıyorum asparagas bilgiler veriyorlar.
Grafik arayüzü ilk apple kullanmadı, steve bunu xerox mühendislerinden aşırttı, sonra anlaşna yoluna gittiler. Xerox grafik arayüzün önemini fark edemedi.