Tesla’nın tehlikeli atıkları yanlış kullandığı yönündeki iddialar, şirketin Kaliforniya tesislerinde sistematik bir başarısızlığa işaret ediyor. Bu basit bir kaza ya da tek seferlik bir olay değildi.
Bu hafta en az 25 ilçe Tesla’ya tehlikeli atıkları yasa dışı olarak imha ettiği iddiasıyla dava açtı. Birkaç gün içinde Elon Musk liderliğindeki şirket, şirketin dikkatli kullanılması gereken malzemeleri “kasıtlı” ve “ihmalkar” imha ettiğini belirten davayı sonuçlandırmak için 1,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Atık yönetimi uzmanları Tesla gibi büyük bir şirketin bunu daha iyi bilmesi gerektiğini söylüyor. Kaliforniya’da karşılaştığı sorunların yanı sıra şirket, tehlikeli atıkların işlenmesine ilişkin federal düzenlemelere aykırı davranmış bile olabilir.
Kaliforniya eyaletleri Tesla’yı, tehlikeli atıkları, malzemeleri kabul etmeye fiilen yetkili olmayan yerlere atarak veya “bertarafına neden olarak” eyalet sağlık ve güvenlik yasalarını ihlal etmekle suçluyor. Dava, şirketin bir kısmını çöp bidonlarına veya sıkıştırıcılara attığını iddia ediyor; atık, tehlikeli maddelerin alınmasına izin verilmeyen bir çöp sahasına atılabilir. Ayrıca Tesla’nın tesislerinde üretilen atığın tehlikeli olup olmadığını “belirleyemediğini“, tesislerinde tehlikeli atıkları “düzgün şekilde işaretleyemediğini, etiketleyemediğini ve depolayamadığını” ve kayıt tutma gerekliliklerine uymadığını veya çalışanlarına bu konuda uygun şekilde eğitim vermediğini söylüyor.
Tehlikeli atıklar, çevresel iyileştirme ve kimyasal hijyen konusunda uzman olan Indiana Üniversitesi’nde yardımcı eğitmen Christopher Kohler, “Bu benim kitabımda oldukça berbat bir şey.” diyor. “Bu kurallar ve düzenlemeler neredeyse 50 yıldır yürürlükte ve şimdiye kadar bunu daha iyi biliyor olmalılar.“
Şikayette, Kaliforniya genelinde, kullanılmış yağlama yağları, fren sıvıları, kurşun asit aküleri, aerosoller, antifriz, atık solventler, boya, e-atık ve diğer “kirlenmiş döküntüler” dahil olmak üzere tehlikeli atık üreten 101 tesis belirtiliyor.
Kohler’a göre bunlar oldukça yaygın atık türleri. Bununla birlikte, bu maddelerin yanlış kullanıldığında ortaya çıkarabileceği riskler nedeniyle bunların bertarafı düzenlemeye tabi. Kohler, kurşun ve klorlu solventlerin zehirli, yağların yanıcı ve asitlerin aşındırıcı olduğuna dikkat çekiyor.
San Francisco Bölge Savcılığı’ndaki müfettişler, 2018 yılında Tesla’nın araba servis merkezlerindeki çöp konteynırlarında “gizli incelemeler” başlattı. “Çok sayıda kullanılmış tehlikeli otomotiv bileşeninin (örn. yağlama yağları, fren temizleyicileri, kurşun asit ve diğer piller) yasa dışı olarak imha edildiğini” tespit ettiler. Savcılığın ofisine göre, aerosoller, antifriz, atık solventler ve diğer temizleyiciler, elektronik atıklar, atık boya ve yukarıdakilerle kirlenmiş döküntüler). Bundan sonra diğer bölgelerden araştırmacılar da Tesla’nın çöplerini karıştırmaya başladılar ve benzer “yasadışı imhalar” buldular. Tesla’nın Fremont fabrikasında araştırmacılar ayrıca kaynak sıçraması atığını, atık boya karışım kaplarını ve astarla kirlenmiş mendilleri/döküntüleri yasa dışı bir şekilde çöp kutusuna atılmış buldular.
Arizona State University Çevre Mühendisliği Program Başkanı Treavor Boyer, “Bu yanlış bertarafın nedenleri veya sebepleri hakkında hiçbir fikrim yok. Tehlikeli atık yönetim planında bir aksama gibi görünüyor.” diyor.
Kohler, büyük şirketlerin genellikle bu tür maddelerin tesislerinde nasıl işleneceğine karar verecek bir atık uzmanına sahip olduğunu; Tesla’nın bu konuda eksik olduğunu ve servis merkezlerinde uygun şirket politikalarını ve prosedürlerini uygulamaya koymayı ihmal ettiğini söylüyor.
Örneğin, motorlu taşıtlardaki kurşun asitli aküleri ele alalım; bunlar esasen kurşun ve asitten oluşuyor. Çoğu eyalette bunları çöpe atmak yasa dışı. Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, bunlar korozyona uğrayarak kurşunu serbest bırakabilir ve bu kurşun çöplükten kaçarak çevredeki çevreyi ve hatta içme suyu kaynaklarını bile kirletebilir. Sızıntı yapan piller aynı zamanda atık depolama sahalarında, yakma tesislerinde ve aktarma istasyonlarında çalışan işçiler için de risk oluşturabilir. Pillerin yakılması kurşunun havaya karışmasına bile neden olabilir. Kurşun, özellikle çocuklar için tehlikeli olduğu bilinen bir nörotoksin.
Özellikle kurşun asitli akülerin geri dönüştürülmesi gerekiyor ve kurşun yeni akülerde yeniden kullanılabilir. Diğer malzemelerin, yeraltı suyunun içine sızabilecek herhangi bir şeyden korunması amacıyla, tipik bir düzenli depolama sahası olarak iki kat plastik kaplamaya sahip olan bir tehlikeli atık depolama sahasına gönderilmesi gerekebilir. Üstelik malzemelerin tehlikeli atık depolama sahasına gönderilmeden önce işlenmesi ve “tehlikesiz” olma özelliğini göstermesi gerekiyor. Bu tür düzenlemelerin yapılması, daha az riskli atıkların işlenmesinden daha pahalı olabilecek ekstra çalışma gerektirir.
Boyer, Tesla’nın Kaliforniya’da bu tür malzemeleri işlemesine gelince, “Durum, tehlikeli atıkların yönetimine ilişkin federal düzenleme olan RCRA’nın ihlali gibi görünüyor.” diye yazıyor. Ancak Kaliforniya yönetmelikleri federal atık düzenlemesinden daha katı.
Tesla’yı yasayı ihlal ettiği için soruşturup incelemediğini ve eğer öyleyse şirketin herhangi bir federal cezayla karşı karşıya kalıp kalamayacağını sormak için EPA’ya ulaşıldı. EPA sözcüsü bir e-postada şunları söyledi: “Devam eden dava nedeniyle EPA bu dava hakkında yorum yapamaz.“
Anlaşma, Tesla’nın yıllık üçüncü taraf atık denetimleri ve çalışanlar için zorunlu eğitim de dahil olmak üzere önlemlere uymak zorunda kalacağı beş yıllık bir ihtiyati tedbiri içeriyor. San Francisco Savcılığı, Tesla’nın soruşturmada “işbirliği yaptığını” ve “savcıların dikkatine sunduğu çevre koruma yasalarına uyumunu geliştirmek için adımlar attığını” söyledi. Sorunlar Tesla’ya bildirildikten sonra, çöpler çöp sahasına getirilmeden önce tüm servis merkezlerinde çöp konteynerlerini tehlikeli atıklara karşı karantinaya almaya ve taramaya başladılar.
2022’de Tesla, Fremont fabrikasındaki Temiz Hava Yasasının ihlali nedeniyle EPA ile yapılan bir anlaşmada 275.000 dolar ödemeyi kabul etti. Tesla ayrıca, 2019 yılında kurumla yapılan anlaşmanın bir parçası olarak, tehlikeli atıkların Fremont fabrikasında gerekli izin olmadan depolanması nedeniyle 31.000 dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.
EPA ayrıca Tesla’nın, tehlikeli atıkların depolandığı ana alanda personelin güvenli bir şekilde hareket etmesi için yeterli koridor alanı sağlamadığını ve sızıntı yapan üç iletim hattı için hava emisyon standartlarını ihlal ettiğini tespit etti. Ayrıca, “contası veya kilitleme mekanizması olmayan” iki adet açık 55 galonluk tehlikeli atık konteyneri tespit edildi ve şirketin, iletim hatlarından veya pompalardan sızan yanıcı boya ve solvent karışımlarını “derhal temizlemede” başarısız olduğu tespit edildi.
Diğer otomobil üreticilerinin tehlikeli atık konusunda berbat bir geçmişi var. GM, 2010 yılında ABD, 14 eyalet ve Saint Regis Mohawk Kabilesi’ne, mülklerindeki tehlikeli atıklar da dahil olmak üzere “çevresel yükümlülükler” nedeniyle 773 milyon dolarlık bir ödeme yapmayı kabul ett.
2022’de New Jersey, Ford’a zehirli boya çamurunu boşalttığı ve “yüzlerce dönümlük toprağı, suyu, sulak alanı” ve Ramapough Lenape Ulusu’nun devlet tarafından tanınan kabile topraklarını kirlettiği için dava açtı.
San Francisco Bölge Savcısı Brooke Jenkins Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Tesla Inc.’e karşı bugünkü anlaşma, tehlikeli atıkların yanlış yönetilmesi ve yasa dışı bir şekilde bertaraf edilmesi durumunda değerli doğal kaynaklarımızın kirlenmesini önleyerek eyalet genelindeki vatandaşlar için daha temiz bir çevre sağlamaya hizmet ediyor.“.