Intel tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde kullanıcıların sadece telefonlarına 2-3 saniyelik “aah” sesini kaydediyor ve ses verilerini analiz edilerek gırtlak kanseri gibi rahatsızlıklar %80 doğruluk oranıyla tespit ediliyor.
Geçen yıl Intel, bu inovatif uygulamanın geliştirilmesi için Tayvan’ın önde gelen ağ sağlayıcılarından Far EasTone Telecom (FET) ve Tayvan merkezli hastanelerle işbirliği yaptı. Uygulama, Tayvan’daki Uzak Doğu Memorial Hastanesi ve diğer katılımcı hastanelerden gelen geniş bir ses verisi seti üzerinde eğitildi. Bu veriler, hastaların mahremiyetini korumak adına anonimleştirilmiş durumda.
Intel Tayvan Genel Müdürü Grace Wang, bu teknolojinin sadece hastaların verilerini korumakla kalmayıp aynı zamanda yapay zeka modelini sürekli olarak geliştirmek adına sağlık hizmeti sağlayıcılarına yardımcı olduğunu belirtiyor. İş ortakları arasında bulunan JelloX Biotech gibi şirketlerin, daha fazla veri ve işbirlikleriyle modelin doğruluğunu artırmaya devam edeceği ve bu sayede daha fazla insanın bu teknolojiden faydalanabileceği vurgulanıyor.
Uzak Doğu Memorial Hastanesi Yapay Zeka Merkezi Direktörü Dr. Chi-Te Wang, yıllardır gırtlak kanserinin erken evre teşhisine odaklandıklarını belirterek, erken teşhisin hastaların sesini koruyarak tedavi başarı oranlarını %90’a kadar çıkarabileceğini söylüyor.
Projenin çıkış noktasının, yirmi yıldır çözülemeyen bir soruna çözüm getirmek olduğu vurgulanıyor. Intel’in 4. Nesil Xeon işlemcileri, FPGA hızlandırıcıları ve açık kaynaklı yazılım araçları ile oluşturulan yapay zeka modeli, evrensel bir ses tabanlı teşhis modeli olarak dünya çapında uygulanabilir bir potansiyele sahip.
Düşük gecikme süreli 5G mobil ağların kullanımıyla, uygulamanın büyük hastanelerden uzaktaki kırsal bölgelere kadar geniş bir coğrafyada etkili olduğu ve hastaların sadece bir “aah” sesiyle hızlı sonuçlar alabildiği belirtiliyor. Proje, Asya ve diğer pazarlara yayma çabalarını sürdürüyor. 2020’de başlatılan 5G hizmeti ve bu teknolojinin projedeki rolü de metinde öne çıkıyor.