ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft ile OpenAI, Amazon ile Anthropic ve Google ile Anthropic arasındaki milyarlarca dolarlık anlaşmaların yapay zekâ ve bulut hizmet sağlayıcı dünyasındaki rekabeti nasıl etkilediğini değerlendirmek için bir soruşturma başlattı.
FTC başkanı Lina Khan yaptığı açıklamada “Tarih, yeni teknolojilerin yeni pazarlar ve sağlıklı rekabet yaratabileceğini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Şirketler yapay zekâyı geliştirmek ve bundan para kazanmak için yarışırken, tüm pazarı bu fırsatı engelleyen taktiklere karşı korunmalıyız. Çalışmamız, hakim şirketler tarafından sürdürülen yatırımların ve ortaklıkların inovasyonu bozma ve adil rekabeti baltalama riski taşıyıp taşımadığına ışık tutacaktır.”
FTC, adı geçen işletmelerden finansal anlaşmaların, stratejik gerekçelerin, pazar çalışmalarının ve YZ ortaklıkları hakkındaki iletişimlerin kopyalarını sağlamalarını istiyor. Genelde beş komisyon üyesinden oluşan kurumun soruşturmayı onaylamak için yaptığı toplantıya 3 üye katıldı ve tamamı Demokrat Partili üyelerden oluşan oylamada oybirliği ile soruşturma kararı çıktı. Büyük teknoloji firmalarını her fırsatta eleştirmesiyle tanına Khan’ın yönetiminde FTC giderek daha iddialı hale gelmiş durumda.
Öte yandan, soruşturmaya konu olan büyük bulut sağlayıcıları yani Amazon, Microsoft ve Google son 1 yıl içinde sohbet botları, kodlama yardımı, metinden görüntüye yetenekler ve görüntü tanıma hizmetleri için üretken yapay zekâ teknolojisine erişim elde etmek amacıyla OpenAI, Anthropic ve diğer yapay zekâ firmalarına önemli miktarda para yatırdı.
Microsoft OpenAI için 13 milyar dolar taahhüt etti. Google Anthropic’e 2 milyar dolar yatırım yapmayı kabul ederken, Amazon da yeni kurulan şirkete 4 milyar dolar taahhüt etti. Bu fonların bir kısmı bulut hizmeti kredileri şeklinde ve platform münhasırlığı çerçevesinde yer alıyor. Örneğin, Microsoft Azure OpenAI’nin “münhasır bulut sağlayıcısı”. Anthropic ise benimse kazanmak için Google Cloud Platform ve Amazon Web Services’e güveniyor.
FTC açtığı soruşturma çerçevesinde teknoloji devlerinden özellikle şu ana başlıklarda bilgi talebinde bulunuyor:
- Anlaşmalar ve bir yatırımın/ortaklığın stratejik gerekçesi dahil olmak üzere belirli bir yatırım veya ortaklıkla ilgili bilgiler.
- Yeni ürün sürümleri, yönetişim veya gözetim hakları ve düzenli toplantıların konusu ile ilgili kararlar da dahil olmak üzere belirli bir ortaklık veya yatırımın pratik sonuçları.
- Pazar payı, rekabet, rakipler, pazarlar, satış büyümesi potansiyeli veya ürün veya coğrafi pazarlara genişleme ile ilgili bilgiler dahil olmak üzere işlemlerin rekabetçi etkisinin analizi.
- Üretken yapay zekâ için gerekli temel ürün ve hizmetlere ilişkin rekabet dinamikleri de dahil olmak üzere YZ girdileri ve kaynakları için rekabet.
- Bu konularla ilgili herhangi bir soruşturma, bilgi talebi veya diğer sorgulamalarla bağlantılı olarak yabancı devlet kurumları da dahil olmak üzere diğer devlet kurumlarına sağlanan bilgiler.
Şirketlerin FTC’ye tüm bu konularda yanıt vermek için 45 günleri mevcut.