Türkiye’nin ilk astronotu uzaya neden gidiyor? Bu sorunun yanıtı, Tübitak, NASA ve Axiom Space iş birliği ile gerçekleştirilecek deneylerde gizli. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzayda gerçekleştireceği deneyler için gidiyor. Gezeravcı uzayda 14 gün boyunca kalacak ve 13 farklı deney yapacak.
Sadece Mikroyerçekimi ortamında gerçekleştirilebilecek deneyler, insan sağlığı ve malzeme bilimi deneylerin ana konusunu oluşturuyor.
Malzeme bilimi alanındaki deneyler, yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretilmesini kapsıyor. Bu alaşımlar, uzay, havacılık ve savunma sanayisi alanlarında kullanılacak yeni malzemelerin geliştirilmesi için kullanılacak.
Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Biyoloji alanındaki deneylerin kapsamında, Dünya’da en zor koşullara bile adapte olabilen tek hücreli canlıların yer çekimsiz koşullarda nasıl büyüdüğü ve çoğaldığı incelenecek. Türkiye özelinde ise, Tuz Gölü’nde yetişen bir bitkinin tuza verdiği tepki, uzay ortamında araştırılacak.
İnsan fizyolojisi üzerine yapılacak deneylerde, astronotların uzayda maruz kaldığı düşük yer çekimi, radyasyon, beslenme, uykusuzluk gibi durumlarda fizyolojik ve biyokimyasal değişimler incelenecek. Bu değişimlerin tespit edilmesi uzun süreli uzay yolculuklarına hazırlık için büyük önem taşıyor. Ayrıca, uzaydaki radyasyonun kanserli hücrelere olan etkisi de araştırılacak. Balda bulunan propolis maddesinin mikroyerçekiminde bakteriler üzerindeki etkisi de bir başka araştırma konusu.
Alper Gezeravcı kimdir?
2 Aralık 1979 tarihinde Mersin’de dünyaya gelen Alper Gezeravcı, 21 yıldır Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bir F-16 pilotu. Hava Harp Okulu’ndan Elektronik Mühendisi olarak mezun olan Gezeravcı, yüksek lisansını ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması bölümünde yaptı.