NASA insansı robotları uzaya yerleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Uzay ajansı, insansı robotu Valkyrie’yi, uzaya konuşlandırılmaya hazırlamak amacıyla son testlerinin bir kısmına gönderdi.
NASA, ajansın insansı tasarımı Valkyrie’nin son test aşamalarından bazılarını Houston, Teksas’taki Johnson Uzay Merkezi’nde geçirmesiyle, insansı robotları uzaya göndermeye bir adım daha yaklaştı. Ajansa göre Valkyrie, doğal afet bölgeleri gibi “hasarlı veya bozulmuş ortamlar” için tasarlandı; ancak NASA, robotu daha uzun vadeli bir hedef olan onu gezegen dışı görevlere gönderme hedefiyle geliştirdi.
NASA insansı robotlar için kararlı
NASA mühendisleri, Johnson Uzay Merkezi’nde devam eden testlerle Valkyrie gibi robotları uzaya hazırlamaya giderek yaklaştıklarını söyledi. İnsansı robotların arkasındaki yazılım giderek daha karmaşık hale geliyor. NASA mühendisleri, Valkyrie gibi bir tasarımın eninde sonunda insan operatörlerle aynı el becerisine ve işlevselliğe sahip olacağını, güneş panellerini temizleme veya ekipmanı tamir etme gibi görevleri tamamlayacağını söyledi.
Robotik asistanlar, insan astronotların keşif ve keşiflere daha fazla zaman ayırabilmesi için bir uzay aracında giderek daha becerikli ve karmaşık görevler üstleniyor. NASA Robotik Ekip Lideri Shaun Azimi’ye göre amaç, insan mürettebatını değiştirmek değil, “onları sıradan, tehlikeli görevlerden kurtarmak” olarak belirtildi. Geçen yılın temmuz ayında Valkyrie, el becerisini ve kullanım yeteneklerini test etmek için Avustralya’daki bir açık deniz petrol sondaj platformuna ilk testler için gönderildi. Burada mürettebatsız, açık deniz enerji tesisleri için “uzaktan bekçi” olarak kullanıldı. Projenin, Batı Avustralya’nın Perth kentinde bulunan Woodside Energy ile yapılan Uzay Yasası Anlaşmasının bir parçası ve NASA’ya Valkyrie’nin uzaktan manipülasyon yetenekleri hakkında fikir vermesi bekleniyor.
NASA, yaptığı açıklamada, “Valkyrie ve diğer gelişmiş mobil robotlar, insanların tehlikeli işleri uzaktan denetlemesine ve sıkıcı ve tekrarlayan görevlerin yükünü hafifletmesine olanak tanıyan, insanların robotların konuşlandırılması ve bakımı da dahil olmak üzere daha yüksek seviyeli görevler üzerinde çalışmasına olanak tanıyan hayati araçlar olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Uzak veya tehlikeli ortamlarda denetim ve bakım görevlerini gerçekleştirmek için robotların kullanılması, NASA’nın keşif görevlerinin önemli bir parçası.