Ancak IBM PC’nin geçmişinde gayet mütevazi bir başlangıç var. 1980’lerin ortalarında, Seattle Computer Products (SCP) adlı bir şirkette geliştirici Tim Paterson’un çalışması olan QDOS olarak başladı. Daha sonra Intel 8086 işlemcisinden sonra 86-DOS olarak yeniden adlandırıldı ve bu, Microsoft’un lisansladığı ve sonunda satın aldığı sürümdü.
Geçen hafta, İnternet Arşivi kullanıcısı f15sim, 86-DOS’un eski bir sürümünü keşfetti ve İnternet Arşivine yükledi.
86-DOS’un bu sürümü, 80’lerin başındaki DOS yapılarının standartlarına göre bile ilkel ve yalnızca bir avuç yardımcı program, metin tabanlı bir satranç oyunu ve söz konusu satranç oyununa ilişkin belgeler içeriyor. Ancak bu kadar erken bir zamanda, tüm PC işini devralacak olan DOS olarak tanınabilir olmaya devam ediyor. Yalnızca ekran görüntüleri ile ilgileniyorsanız, bunların bazıları NTDEV kullanıcısı tarafından X’de yayınlandı.
Wikipedia’da mevcut olan sürüm geçmişine göre; 86-DOS’un bu yapısı, “QDOS” adını kaybettikten kısa bir süre sonra, kabaca Ağustos 1980’e kadar uzanıyor. 1980’in sonlarında SCP, yazılımın 0.3x sürümünü Microsoft ile paylaşıyordu ve 1981’in başlarında o zamanlar gizli olan IBM Kişisel Bilgisayarının birincil işletim sistemi olarak geliştiriliyordu.
1981’in ortalarında, yani 86-DOS’un QDOS olarak hayata başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Microsoft, yazılımı doğrudan satın aldı ve MS-DOS olarak yeniden adlandırdı.
Microsoft ve IBM, MS-DOS’u yıllarca birlikte geliştirmeye devam etti; IBM’in lisansladığı ve bilgisayarlarında sattığı sürüme PC DOS adı verildi, çoğu zaman iki ürün aynıydı.
Microsoft ayrıca yazılımı diğer bilgisayar üreticilerine MS-DOS olarak lisanslama olanağını da elinde tuttu; bu, çoğunlukla birlikte çalışabilen bilgisayar klonlarından oluşan bir pazarın yükselişine katkıda bulundu.
Bugün bildiğimiz PC pazarı, önemli ölçüde daha hızlı ve daha yetenekli bileşenlere sahip olsa da, 1980’lerin ortasından sonuna kadarki PC uyumlu pazarına az çok benziyor.