Techinside Google News
Techinside Google News

Harry Potter, yapay zeka araştırmalarına yol gösteriyor! 

JK Rowling'in dünyayı büyülü yaratıklar, yasak ormanlar ve genç bir büyücüden oluşan bir evrenle tanıştırmasından yirmi yılı aşkın bir süre sonra, Harry Potter çok farklı bir literatürde yenilenmiş bir ilgi buluyor: Yapay zeka araştırmaları.
- Advertisement -

Artan sayıda araştırmacı, serinin popüler kültürdeki kalıcı etkisine, sayfalarındaki geniş dil verileri ve karmaşık kelime oyunlarına atıfta bulunarak üretken yapay zeka teknolojisini denemek için çok satan Harry Potter kitaplarını kullanıyor. 

Harry Potter’a atıfta bulunan çalışmaların ve akademik makalelerin bir listesini incelemek, son yapay zeka araştırmalarına ve teknolojinin karşı karşıya olduğu en çetrefilli sorulardan bazılarına dair bir anlık görüntü sunuyor.

Belki de yakın zamandaki en dikkate değer örnekte, Harry, Hermione ve Ron’un; büyük dil modellerinin seçici olarak bilgiyi unutmasına yardımcı olan yeni bir tekniğe ışık tutan “Harry Potter Kimdir?” başlıklı bir makalede başrol oynamaları yer alıyor. 

Bu, sektör için yüksek riskli bir görev: Yapay zeka sohbet robotlarına güç veren büyük dil modelleri, telif hakkıyla korunan materyaller ve diğer sorunlu içerikler de dahil olmak üzere çok büyük miktarda çevrimiçi veriye dayanıyor. 

Bu, bazı AI şirketleri için davalara ve kamu incelemesine yol açtı. Makalenin yazarları, Microsoft araştırmacıları Mark Russinovich ve Ronen Eldan; AI sisteminin genel kararından ödün vermeden, karakterler ve olay örgüsü de dahil olmak üzere Harry Potter kitaplarının varlığına ilişkin her türlü bilgiyi ortadan kaldırmak için AI modellerinin değiştirilebileceğini veya düzenlenebileceğini gösterdiklerini söyledi.

Einstein Copilot yapay zeka

İkili, kitapları evrensel aşinalıklarından dolayı seçtiklerini söyledi. Microsoft Azure’un baş teknoloji sorumlusu Russinovich, “Araştırma topluluğundaki kişilerin tekniğimizden kaynaklanan modeli değerlendirmelerinin ve içeriğin gerçekten ‘öğrenilmemiş’ olduğunu kendileri için doğrulamalarının daha kolay olacağına inandık.” dedi. 

Neredeyse herkes, modelin kitapları ‘bilip bilmediğini’ araştıracak ipuçları bulabilir. Kitapları okumamış kişiler bile olay örgüsünün unsurları ve karakterlerin farkında olacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir