Techinside Google News
Techinside Google News

2023’ün sonunu getirdiği teknoloji atılımları!

Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez, özellikle de Silikon Vadisi'nde. Ürünler, hizmetler ve teknoloji şirketlerindeki CEO'lar düzenli olarak değişim gösteriyor.
- Advertisement -

Zaman ilerliyor ve teknoloji şirketlerindeki kurumsal öncelikler değişiyor. Biz de bunun yansımasını sona eren veya ilk defa karşımıza çıkan ürün ve hizmetlerden izliyoruz. İşte 2023’te son kez karşımıza çıkan ürün ve hizmetler:

Elveda Twitter

Elon Musk, bir yıldan fazla bir süredir Twitter’ın başında bulunuyor ve belki de şu ana kadarki en dikkate değer hareketi; yetişkinlere yönelik içerikle daha çok ilişkilendirilen bir mektup uğruna küresel marka tanınırlığına sahip bir ismi öldürmek oldu. 

Geçiş, Twitter’ın Musk’ın çatı şirketi X ile birleşmesiyle Nisan ayında başladı. Birkaç ay sonra, gece yarısı Musk, “Yakında Twitter markasına ve yavaş yavaş tüm kuşlara veda edeceğiz.” diye duyurdu. Ciddi olup olmadığı hemen belli değildi; Musk’ın, en deneyimli hukuk ve iletişim ekiplerine bile kalp krizi geçirtecek ani tweetler atma geçmişi var. Ancak bu sefer gerçekten ciddiydi ve birkaç hafta içinde kuş logosunun yerini siyah beyaz bir X aldı, tweetler gönderiler olarak yeniden adlandırıldı ve 15 yıldan fazla süren marka oluşturma süreci küle döndü.

Elon Musk, Twitter (X) etkileşimi için markalara yalvarıyor

Şu anda şirketle ilgili her haberde şirketten Twitter/X veya “X, eski Twitter” olarak bahsedildiği belirsiz bir durumdayız. Ve temel hizmet varlığını sürdürürken, kesinlikle Musk öncesi Twitter ile aynı değil. 

Şirketin API kısıtlaması, Twitterific gibi üçüncü taraf müşterilerin sonu anlamına geliyordu. Bu arada, eski onay işaretli hesapların sona ermesi ve doğrulama satın alma olanağı, bir hesabın meşru olup olmadığının anlaşılmasını zorlaştırdı.

Musk’ın “ifade özgürlüğü” duruşu, internetin en aşağılık karakterlerinden bazılarının bir kez daha zaman çizelgemizde olduğu anlamına geliyor. Ve Musk, Yahudi karşıtı tweetleri üzerine işten attıktan sonra en iyi reklamverenlerine “defolup gitmelerini” söyleyerek, şirketin büyük borçlarını ödemesine tam olarak yardımcı olmuyor. 

Musk, yakın zamanda “Bırakın taşlar düşebileceği yere düşsün.” dedi. Bunun sahibi olduğu teknoloji şirketlerine nasıl sonuç verdiğini görmek için gelecek yıl tekrar kontrol edin.

Netflix’in DVD işi de sona erdi

Netflix’in DVD işi, 25 yılın ardından bu yıl sona erdi; şirket, resmi olarak tüm dikkatini yayına kaydırdı. Son DVD’ler Eylül ayında çıktı ve eski günlerin hatırına, mevcut üyelerin 10’a kadar DVD’ye bağlı kalmalarına olanak tanıdı.

Bu hamle, fiziksel perakendecilerin DVD stoklarını küçültmesiyle gerçekleşti. Ekim ayında Best Buy, DVD ve Blu-ray disk satışlarını 2024 yılında sona erdireceğini açıklamıştı. Bunları hâlâ çeşitli perakendecilerden çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz ve veriler, kısmen “nostalji” nedeniyle insanların eski teknoloji DVD’leri tamamen bırakmaya pek hazır olmadığını gösteriyor.

Favorilerinizi eski teknoloji araçlarıyla fiziksel formda tutmak muhtemelen film meraklıları için iyi bir fikir. Bugünlerde herhangi bir film bir yayın hizmetinde mevcut gibi görünse de, bazıları yüksek lisans ücretlerinden kaçınmak için popüler seçimleri rotasyondan çekiyor.

Netflix Şifre Paylaşımı 

Netflix, söz verdiği gibi bu yıl şifre paylaşımına karşı bir önlem başlattı. Şirket, hesabınıza fazladan iki kişi ekleme seçeneğini sundu. Ancak bunun için ücret ödemeniz gerekiyor ve çok daha uyguna bireysel abonelik almanız daha akılcı.

Netflix şifre paylaşım

Netflix’in abone sayılarını ve gelirini artırmanın yollarını ararken aklındaki şey de tam olarak bu. 

Facebook ve Instagram’daki NFT’ler

Değiştirilemez tokenları (NFT’ler) hatırlıyor musunuz? Her nasılsa, kripto para kardeşleri insanları esasen JPEG olan şeylere büyük paralar harcamaya ikna etti. 

Meta 2022’de devreye girerek Instagram kullanıcılarının NFT’ler oluşturmasına ve Facebook kullanıcılarının bunları paylaşmasına olanak tanıdı. Bu durum her iki sosyal ağı da tam olarak ateşe vermedi ve Meta, Mart ayında bunun “dijital koleksiyonların sona ermesi” olacağını söyledi.

Google Glass kurumsal sürümü 

On yıldan fazla bir süre önce Google Glass, tek bir mercek aracılığıyla bilgi almanıza ve internete erişmenize olanak tanıyan bir teknoloji barındıran akıllı gözlükler olarak ortaya çıktı. 

Ancak asıl cihazda kısa pil ömrü, gizlilikle ilgili endişeler ve 1.500 dolarlık yüksek fiyat gibi sayısız sorun vardı. Google, bu yıl Glass’a havlu atmadan önce kısa bir süreliğine girişime yöneldi.

Lenovo’nun Legion oyun telefonu işi

Oyun telefonları benzersiz bir kategori, ancak telefonlar her yıl daha da güçlü hale geldikçe, vaat edilen oyun özelliklerine dayalı bir telefon satın alma ihtiyacı da azalıyor. Özellikle Switch, Steam Deck ve Asus ROG Ally gibi oyun amaçlı el bilgisayarları varken. 

Lenovo, bu yıl Legion oyun telefonu işinden vazgeçmeye karar verdiğinde, “daha geniş bir iş dönüşümü ve oyun portföyü konsolidasyonu” gerekçesiyle duvardaki yazıyı görmüş olabilir. Bu dönüşüm, kendi el cihazı Lenovo Legion Go’nun piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.

Amazon Halo markası

Amazon; Fitbit, Samsung ve Apple gibi rakiplerinin de aynısını yapmasından yıllar sonra, sağlık ve fitness pazarına açılmak amacıyla Ağustos 2020’de Halo markasını tanıttı. 

İlk ürünü, ücretli bir aboneliğe kaydolma karşılığında sağlıkla ilgili her türlü istatistiği kaydedebilen, ekransız bir fitness takipçisi olan Halo Band’dı. Ancak Amazon’un Echo hoparlörleri akıllı ev alanına hakim olsa da, fitness takipçilerini asla yakalayamadı. 

Amazon, 31 Temmuz 2023’ten itibaren Amazon Halo’yu desteklemeyi bırakacağını duyurdu. İşin iyi tarafı, Amazon üzerinden son 12 ay içinde Halo ürünü satın alanlar paranın tamamını geri aldı. 

Windows’ta Cortana

Haziran ayında AI, Microsoft’un Cortana’sının peşine düşerek son kurbanını üstlendi. Sesli asistan, Amazon’un Alexa’sı veya Apple’ın Siri’si ile karşılaştırıldığında hiçbir zaman gerçekten bir sıçrama yapmadı ve Bing Chat’in piyasaya sürülmesiyle Microsoft, Cortana’yı Windows’ta yerleşik bir uygulama olarak kaldırdı.

Google alan adları

Google, ürün ve hizmetlerini rastgele öldürmesiyle ünlüdür ve bu yıl Mountain View’dan en çok etkilenen ürünler arasında Google Domains de yer alıyor. 

Haziran ayında alan adı kayıt işini, Google’ın ve milyonlarca müşterisinin barındırdığı 10 milyon alan adını satın alan Squarespace’e sattı. Google’ın neden satmaya karar verdiğine gelince, bu “odaklanmamızı keskinleştirme çabalarımıza uygundu.“. 

YouTube Hikayeleri

YouTube Shorts’la karıştırılmaması gereken Stories, 2017’nin sonlarında 10.000’den fazla abonesi olan YouTube kullanıcılarına sunuldu. 

Instagram ve Snapchat’teki Hikayeler gibi, YouTube Hikayelerine erişimi olan kullanıcılar da belirli bir süre sonra kaybolan içerikleri yayınlayabiliyordu. Ancak YouTube’un asıl amacı bu değil; içerik oluşturucular genellikle izleyicilerin yeniden izleyebileceği bir dizi video içeren kanallar oluşturmanın yollarını arıyor.

Bu nedenle, YouTube’un insanları Kısa Videoları veya Topluluk gönderilerini denemeye teşvik etmesiyle Hikayeler 26 Haziran’da kullanımdan kaldırıldı.

TikTok’un BeReal klonu

Teknoloji şirketleri bir an için Clubhouse klonları oluşturmaktan vazgeçip yeni ortaya çıkan başka bir uygulamaya odaklandılar: İnsanları seçilmiş, aşırı düzenlenmiş çekimler yerine gerçek anları paylaşmaya teşvik eden BeReal.

TikTok Now, Bytedance’ın versiyonuydu. Hareketsiz görüntülerin yanı sıra video da içeriyordu ancak gerçek BeReal’e olan ilgi azaldıkça TikTok, çıkışından bir yıldan az bir süre sonra TikTok Now’ı öldürdü.

Üçüncü taraf Reddit istemcileri

Pek çok AI sohbet robotu, bu yıl Copilot ve Bard gibi hizmetleri bilgilendirmek için geniş kapsamlı tartışma panolarını kullanan şirketlerden ücret almaya başlamaya karar veren Reddit gibi siteler de dahil olmak üzere internetten alınan verilerle eğitiliyor. 

Fikir, Google, OpenAI ve Microsoft gibi teknoloji devinden yapay zeka değişikliğinin bir kısmını almaktı, ancak Reddit’i üçüncü taraf istemciler için bir kenara atan daha küçük geliştiriciler de kendilerini yeni politikanın kapsamında buldular. 

Örneğin Apollo’nun geliştiricisi Christian Selig, Reddit’in önerdiği ücret yapısının kendisine yılda 20 milyon dolara mal olacağını söyledi. Reddit ile halka açık bir şekilde konuştuktan sonra Selig, diğer birçok müşteri gibi Apollo’nun da fişini çekti.

Messenger Lite

2016 yılında Facebook, eski Android cihazlar için Messenger Lite’ı piyasaya sürdü. 

Kaynakları az kullanacak şekilde tasarlandı, sohbet için bir dizi temel özellik sundu ve yavaş veya dengesiz bağlantılarda bile çalışacağına söz verdi. Yedi yıl sonra, en düşük seviye Android cihazlarda bile uygulamaların lite olmayan sürümlerini yönetebilecek yeterli miktarda depolama ve bellek mevcut olduğundan Meta, Messenger Lite’ı kapattı ve insanları tam Messenger uygulamasına geçmeye teşvik etti.

Google Podcast’ler uygulaması

Google’ın konsolidasyon çılgınlığı bağımsız podcast uygulamasıyla devam ediyor. 

Şirketin, Nisan ayında podcast kanallarını desteklemeye başlayan YouTube Music’te podcast dinlemeyi merkezileştirmesi nedeniyle gelecek yılın başında kapanacak. Google Podcast’ler ilk olarak 2018’de Android’de, ardından 2020’de iOS’ta kullanıma sunuldu; aynı zamanda internette de mevcut. 

Microsoft WordPad

Kullanıcılara temel bir kelime işlemci ve belge düzenleyici sunan WordPad, Windows 95’in piyasaya sürülmesinden bu yana Windows bilgisayarlara varsayılan olarak yüklenmiştir.

2020 Windows 10 güncellemesinde isteğe bağlı hale geldi ve Microsoft, bu sonbaharda WordPad’in “kaldırılacağını” doğruladı. Windows’un gelecekteki bir sürümünde, ancak hangisi olduğunu belirtmedi. 

Redmond, insanları zengin metinli belgeler için Microsoft Word’ü ve düz metinli belgeler için Not Defteri’ni kullanmaya teşvik ediyor. İkincisi, bu yıl, otomatik kaydetme de dahil olmak üzere uzun zamandır beklenen birkaç güncellemeyi aldı.

Apple Music ses planı

Her türden yayın hizmetlerinde son bir yılda fiyat artışları görüldü. Apple Music de Ekim 2022’de o trene atladı ve bu yıl en uygun fiyatlı planından kurtulduğu. 

Apple, bu hamleyi açıklarken yalnızca “müşterilerimize mümkün olan en iyi, en sağlam müzik deneyimini sunmaya odaklandığını” söyledi.

Apple Music yayın başı ödeme miktarı

Omegle

Omegle, kurucusu Leif K-Brooks’un “başka yerde var olmadığını düşündüğü bir tür sosyal kendiliğindenliği” tanıtmaya çalıştığı 2009 yılında ortaya çıktı. 

Omegle, insanları video tabanlı sohbetler için rastgele eşleştirdi; bu teoride ilginç bir fikirdi ancak yıllar boyunca çocukları hedef alan kötü aktörler tarafından istismar edildi. 

K-Brooks, sitenin kapatıldığını duyururken, ortaya çıkan davaların “her gün yapılması ve yeniden mücadele edilmesi gereken bitmeyen bir savaş” olduğunu söyledi. “Bu mücadelenin stresi ve masrafı, Omegle’ı çalıştırmanın ve onun kötüye kullanılmasıyla mücadele etmenin mevcut stresi ve masrafıyla birleştiğinde, çok fazla.” dedi.

Windows Karma Gerçeklik

Microsoft, Windows Mixed Reality’yi “Windows’un gelecekteki bir sürümünde” işletim sisteminden kaldırmayı planlıyor. 

Microsoft’un Windows PC’ler için VR ekosistemi 2015’e kadar uzanıyor, ancak hiçbir zaman gerçekten başarılı olmadı ve birkaç yıldır etkin değil. Windows Mixed Reality, 2017 ile 2021 yılları arasında çeşitli kulaklıklarda yerini aldı; Acer ve HP’nin sürümleri, platformdaki “garip tuhaflıklar” ve yetersiz içerik sayesinde PCMag’den 3/5 ortalama puan aldı. 

Kısmen diğer özelliklerin yanı sıra daha sağlam bir oyun kütüphanesi sunan Steam VR’ın başarısı nedeniyle kulaklıklar bundan sonra büyük ölçüde düştü.

Hyperloop

Hyperloop One, belki de işlevsel bir hiperdöngü sistemi oluşturma girişiminde bulunan en tanınmış teknoloji şirketlerinden biri; ancak birçok isim değişikliğinden geçmiş, yıllar içinde yüz milyonlarca doları harcamış ve bunu gösterecek çok az şey kalmıştır. 

PCMag, 2016 yılında Las Vegas’taki tahrik sisteminin ilk halka açık testi için hazırdı, ancak Los Angeles’tan San Francisco’ya 45 dakika içinde gitme vaadi beklemek zorunda kalacak. Çünkü Hyperloop One bu yılın sonunda kapanacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir