GUSTO deneyi, en az 55 gün boyunca yüksek irtifalı bir balon üzerinde Antarktika’nın 120.000 feet üzerinde süzülecek ve kozmik yıldızlararası ortamdan süzülen yüksek frekanslı radyo dalgalarını emecek bir teleskopu içeriyor.
NASA’nın, bunun gibi görevler için kullandığı sıfır basınçlı ve süper basınçlı balonları açıklayan, bilimsel balonlarıyla ilgili eğlenceli bir kılavuzu var.
GUSTO, yıldızlararası ortamda karbon, oksijen ve nitrojen sinyallerini arayacak ve yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğuna, özellikle de yıldız oluşumundan önce gelen moleküler bulutları oluşturmak için uzay parçacıklarının bir araya gelmesine neyin yol açtığına dair ipuçları arayacak. NASA’ya göre balon Antarktika’daki McMurdo İstasyonu’ndan fırlatılacak; ancak bunun 21 Aralık’tan önce gerçekleşmesi pek mümkün değil.
GUSTO projesinin araştırma lideri Arizona Üniversitesi’nden Chris Walker, GUSTO’nun parçacıkların ilettiği terahertz frekanslarını toplama görevine benzersiz şekilde uygun olduğunu söylüyor. NASA’nın duyurusunda, “Temel olarak, düğmeyi çevirip bu hatların frekansını ayarlayabildiğimiz bir radyo sistemimiz var.” dedi. “Bir şey duyarsak onların onlar olduğunu anlarız. Bunların o atomlar ve moleküller olduğunu biliyoruz.”
NASA, misyonun aynı zamanda Samanyolu yakınındaki cüce bir galaksi olan ve Dünya’nın güney yarımküresinin bazı kısımlarından çıplak gözle görülebilen “Büyük Macellan Bulutu’nun 3 boyutlu yapısını da ortaya çıkaracağını” söyledi. Teleskop, Güney Kutbu’nun atmosferik antisiklonunda uçacak ve bu, görev sırasında direğin etrafındaki dairelerde ona rehberlik edecek.
GUSTO, NASA’nın kullandığı tek balon tabanlı bilim aracı değil. Ajans, 30 yılı aşkın süredir bazen binlerce pound ağırlığındaki yükleri taşımak için balonları kullanıyor. NASA temsilcisi Elizabeth Landau, bu özel görevin NASA Kaşifler Programının ilki olduğunu söyledi. NASA’ya göre Kaşifler, “heliofizik ve astrofizik bilim alanlarında yenilikçi, akıcı ve verimli yönetim yaklaşımlarını kullanarak uzaydan birinci sınıf bilimsel araştırmalar için sık uçuş fırsatları sağlamak” için var.
NASA’nın listelediği diğer GUSTO işbirlikçileri arasında Arizona Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nün yanı sıra MIT, JPL ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi yer alıyor.