Kaynak, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Huawei’in 2020 yılında 200 milyon euroluk başlangıç yatırımına sahip fabrikaya yönelik planlarını özetlediğini, ancak üretimin COVID-19 salgını nedeniyle ertelendiğini söyledi. Bu konu hakkında yorum yapmaya yetkili olmadıkları için kimliklerini açıklamayı reddettiler.
Kaynak, Strasbourg yakınlarındaki Brumath’taki fabrikanın ne zaman faaliyete geçeceğine dair bir zaman çizelgesi vermedi.
Hareket, bazı Avrupa hükümetlerinin güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Huawei ve Çin’in ZTE tarafından üretilen ekipmanların kullanımını kısıtlaması veya yasaklamasıyla birlikte geldi.
Avrupalı liderler aynı zamanda “riski nasıl azaltabileceklerini” ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle nasıl işbirliği yapabileceklerini tartışıyorlar. Çin, Fransa’nın Avrupa Birliği ve ABD’den sonra üçüncü büyük ticaret ortağı.
2020 yılında Fransız hükümeti, Huawei 5G ekipmanı satın almayı planlayan telekomünikasyon operatörlerine, süresi dolduğunda donanıma ilişkin lisansları yenileyemeyeceklerini söyleyerek Huawei’i mobil ağlardan etkili bir şekilde aşamalı olarak çıkarmış oldu.
Ancak Temmuz ayında Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ile Pekin’de yaptığı görüşme sonrasında Çin’in başbakan yardımcısı He Lifeng, Fransa’nın bazı şehirlerde Huawei 5G lisanslarını genişletmeye karar verdiğini söyledi.
Çin, başta Huawei olmak üzere barındırdığı teknoloji şirketllerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde hakim olmasına yönelik destekleyici ve oldukça baskın bir politika izliyor. Şirketin arkasındaki itici güç de aslında ABD – Çin rekabetinin doğurduğu bu güçlü politika anlayışı. Yaratılan fırsatı iyi okuyan şirket yakında yeni girişimlerde de bulunabilir.