WhatsApp’ın kurucusu ve CEO’su, ayrıca Facebook’un da yönetim kurulu üyesi olan Jan Koum’un açıkladığı rakamlara göre, WhatsApp, 900 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşarak, dünyanın en büyük mesajlaşma platformuna dönüşmüş durumda.
WhatsApp, 800 milyon aktif kullanıcı sayısına geçtiğimiz Nisan ayında ulaşmıştı. Böylece, 100 milyon yeni kullanıcıyı sadece dört ayda kazanarak, ayrı bir rekor da kırmış oldu. Ancak şu da bir gerçek ki, WhatsApp şu anda para kazanmayan bir platfrom. Diğer bir deyişle, Facebook WhatsApp’ı promosyon şartlarında işletiyor.
Jan Koum ve ekibinin politikası da, WhatsApp’ı her türlü rahatsız edici içerikten uzak tutmak yönünde çalışıyor. Dolayısıyla WhatsApp’ta reklamlar, oyunlar ve uygulamalar göremiyoruz. Oysa 900 milyon aktif kullanıcıya sahip bu platfrom, arkadaşların karşılıklı tavla/satranç oynaması veya farklı uygulamalar için çok ideal bir ortama sahip.
Yine de Facebook’un, WhatsApp için korkunç planlara sahip olduğunu biliyoruz. Facebook’un “rakip” uygulaması Messenger içine saklanmış bazı özellikler, WhatsApp’ın geleceği ve onun nasıl para basan bir makineye dönüşeceği konusunda ipuçları veriyor. Bu planlar gerçek olursa, Facebook WhatsApp’ı insanların internet girmek için kullanacağı bir giriş kapısına çevirecek gibi görünüyor. WhatsApp’ta sadece arkadaşlarınıza değil, şirketlere, sipariş vereceğiniz restoranlara, haber okuyacağınız gazetelere, ilgi duyduğunuz konular hakkında yayın yapan dergilere ulaşabileceksiniz. Kısacası WhatsApp ve Facebook Messenger, mobil cihazınız üzerinde hızlı şekilde içeriğe ve hizmete ulaşabileceğiniz bir dijital kapıya dönüşecek. Facebook’un bu konsepti kendi başına geliştirdiğini de düşünmeyin. Benzer bir mesajlaşma uygulaması uzak doğu Asya ülkelerinde başarıyla çalışıyor ve kasasını parayla dolduruyor. WhatsApp’ın da aynı konsepti batı dünyasına taşıması sürpriz olmayacak.