OpenAI CEO’su Sam Altman önceki hafta şok bir yönetim kurulu kararı ile görevinden alındı. Yaklaşık 1 hafta süren kaosun ardından ise muzaffer bir biçimde tekrar CEO olarak şirkete geri döndü. Her ne kadar OpenAI’daki 1 haftalık çalkantılı süreç medyanın gözü önünde yaşansa da kimse hala Sam Altman’ın niye kovulduğu konusunda tatminkar bir açıklama getirebilmiş değil. Spekülasyonlar arasında en dikkat çekici olan ise ChatGPT’yi üreten firmanın Altman yönetiminde gizli bir “Q Star” projesi olduğu ve bu projenin yönetim kurulu tarafından “çok tehlikeli” bulunduğu için Altmanı’ın görevine son verildiği yönünde. Microsoft bu konuda bir açıklama yaparak görevden almanın “temelde böyle bir endişeyle ilgili olmadığını” söyledi.
Microsoft, OpenAI’nin en büyük yatırımcısı ve geçen hafta firmadaki görevine geri dönmeden önce devrik CEO Sam Altman’ı işe almıştı. OpenAI’da yaşanan dram sırasında, ticari rekabetin yapay zekâ sistemlerinin gelişimini nasıl şekillendirdiği ve teknolojinin ilerleme hızı üzerinde duruldu. Aralarında X’in sahibi Elon Musk’ın da bulunduğu teknoloji dünyasının önde gelen isimleri Sam Altman’ın kovulmasının ve ardından yeniden atanmasının yapay zekâ güvenliği konusundaki anlaşmazlığın bir sonucu olduğunu öne sürdü.
Microsoft Başkanı Brad Smith ise son açıklamasında konuya açıklık getirmeye çalışarak “Durumun böyle olduğunu hiç sanmıyorum. Bence yönetim kurulu ile diğerleri arasında bir görüş ayrılığı olduğu açık ve daha önemli olan, artık yeni bir yönetim kurulunun iş başında olması. OpenAI ve Microsoft arasındaki ortaklık her zamanki gibi güçlü” diyor.
Microsoft Başkanı Smith açıklamasında önümüzdeki yıl insanları geçeceği yönündeki korkuların temelsiz olduğunu şu sözlerle ifade etti. “Son birkaç haftadır açık yapay zekayı desteklemek için yaptıklarımızın rekabeti ve inovasyonu daha da ilerletmeye yardımcı olacağını düşünüyorum. Öte yandan, bilgisayarların insanlardan daha güçlü olduğu bu yapay genel zeka(AGI) denen şeyin önümüzdeki 12 ay içinde ortaya çıkma ihtimali kesinlikle yok. On yıllar olmasa bile yıllar alacak.”
Yapay Genel Zeka (AGI) nedir, neden ürkütücü?
Yapay genel zekâ (AGI), varsayımsal bir akıllı ajan türüdür. Gerçekleştirilmesi halinde bir AGI, insanların veya hayvanların gerçekleştirebileceği herhangi bir entelektüel görevi yerine getirmeyi öğrenebilir. Ayrıca alternatif olarak AGI, ekonomik olarak değerli görevlerin çoğunda insan yeteneklerini aşan otonom bir sistem olarak tanımlanmıştır.
Özetle, şimdiki yapay zekâ modellerinin sadece içerik oluşturma, dilbilgisi hizmetleri ve sanat gibi “yaratıcı ama subjektif” konularda başarılı olduğu ve internetten veya kapalı sistemlerden çekeceği veri setlerine mahkum olduğu söyleniyor. AGI (tabi eğer geliştirilebilirse) matematiksel modellemeler de öğrenip kendisi oluşturabilecek ve böylece öz-muhakeme yeteneğine sahip olabilecek.
Microsoft destekli OpenAI acaba AGI mi geliştiriyor?
Q* (“Q-star” olarak telaffuz edilir) OpenAI’nin yapay zekanın mantıksal ve matematiksel muhakemeye uygulanmasına adanmış bir iç projesi olduğu iddia edilmektedir. Kasım 2023’te Reuters haber ajansı, bir iç yazışmaya dayandırdığını iddia ettiği haberinde OpenAI’nin bazı çalışanlarının, Q*’nun yapay genel zekanın yakında ortaya çıkacağına işaret edebileceğini öne sürerek şirketin yönetim kuruluyla endişelerini dile getirdiğine dair söylentileri ilk olarak bildirdi. Ancak daha sonra böyle bir iş yazışmaya dair herhangi bir kanıt sunulamadı.
OpenAI sözcüsü Lindsey Held Bolton ise The Verge’e yaptığı açıklamada bu görüşe karşı çıkarak, “Mira çalışanlara medyada çıkan haberlerin ne hakkında olduğunu söyledi ancak bilgilerin doğruluğu hakkında yorum yapmadı” dedi. Buna ek olarak, konuya aşina bir kaynak The Verge’e yönetim kurulunun böylesine çığır açıcı bir gelişmeye ilişkin bir mektup almadığını bildirdi.
AGI iddiaları hakkında yapay zekâ camiası ne diyor?
Yapay genel zeka (AGI) iddiaları söz konusu olduğunda yapay zekâ alanında ciddi çalışmalar yürüten firmalar ve araştırmacılardan gelen tepkiler de en hafif tabirle “küçümseyici” olmuştur. Google’da yapay zekada daha fazla genelliğe nasıl ulaşılabileceği üzerine çalışan bir Yapay Zeka Araştırmacısı olan François Chollet “Bundan sonra her ay, AGI’nin dahili olarak başarıldığına dair söylentiler olacak. Sadece söylentiler, hiçbir zaman gerçek bir makale, ürün sürümü ya da benzeri bir şey olmayacak. Yaklaşan AGI ile ilgili ilk panik 2013 civarında DeepMind’ın Atari Q-öğrenmesi ile ilgiliydi. İkincisi ise 2016 dolaylarında Deep RL (kısmen AlphaGo tarafından tetiklendi) ile ilgiliydi. Bu liste uzayıp gidiyor” dedi. Meta’nın Baş Yapay Zeka Bilimcisi Yann LeCun ise söylentileri “Q* hakkında tam bir saçmalık tufanı” olarak tanımladı.
Microsoft OpenAI’da kaybedilen güveni tazeleyebilir mi?
OpenAI’ın eski yönetim kurulu Sam Altman’ı kovarken “iletişimde tutarlı bir şekilde samimi olmadığına inandıkları” ve sonuç olarak Sam Altman’ın liderliğine “güvenlerini kaybettiklerini” söyledikleri açıklaması dışında görevden alma için herhangi bir neden belirtmemişti.
Sam Altman ise, kovulma süreciyle ilgili konuşmamayı tercih ediyor. Konuyla ilgili yeni yönetim kurulu tarafından bir iç inceleme gerçekleştirildiği söyleyen Altman, herhangi bir spekülasyon yaratmak istemediğini ifade ediyor.
OpenAI firmasında CEO Sam Altman’ı kovan yönetim kurulu 1 üye hariç ( Quora Inc CEO’su Adam D’Angelo) tamamıyla değiştirildi. Yeni oluşturulan yönetim kuruluna oy hakkı olmasa da (şimdilik sadece gözlemci sıfatı olduğu söyleniyor) Microsoft yetkililerinden birinin atanacak olması ise oldukça enteresan.