Kısa videolarla ünlenen sosyal ağ platformu Tiktok, son birkaç yıldır dünyayı Çin’deki ana şirketi ByteDance’a bağlı olmadığına ikna etmeye çalışıyor. Birkaç ay önce Çin merkezli çalışanların Avrupa ve ABD’deki kullanıcıların verilerine erişebildiğinin ortaya çıkması firma için ciddi bir itibar kaybına yol açarken firmaya bir şok da İrlanda Veri Koruma Komisyonu’nun (DPC) 345 milyon euro idari para cezası kesmesiyle gelmişti. Tiktok şimdi bir yandan Norveç veri merkezinde bir takım iyileştirmeler ve yeni yatırımlar yaparak bir yandan da Avrupa’ya 12 milyar euro yatırım sözü vererek itibarını geri kazanmaya çalışıyor.
Şirketin söz verdiği 12 milyar Euro’luk yatırım önümüzdeki 10 yılı kapsıyor ve yalnızca üç veri merkezi için değil, aynı zamanda daha önce veri kontrolleri ve uygulamaları üzerinde denetimler gerçekleştireceğini duyurduğu NCC Group adlı üçüncü taraf bir güvenlik şirketi ile devam eden çalışmaları da içeriyor. Birçok gecikmenin ardından TikTok, Avrupa’daki kullanıcı verilerini Eylül ayında İrlanda’daki ilk veri merkezine kaydırmaya başladı ve bu sürecin 2024 yılı sonuna kadar tamamlanmasını beklediğini söyledi.
Ayrıca İrlanda’da ikinci bir veri merkezinin yanı sıra Norveç’in Hamar bölgesinde %100 yenilenebilir enerji ile çalışacak üçüncü bir veri merkezi için planlarını açıkladı. Yapılan açıklamada şu ibareler öne çıkıyor: “Norveç veri merkezi yalnızca veri güvenliği alanında belirlediğimiz yeni standartları desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda 2030 yılına kadar operasyonel olarak karbon nötr olma hedefimizle de uyumlu.
Emisyonlarımızı azaltmak ve %100 yenilenebilir elektrik tedarik etmek bu hedef için temel taahhütler arasında yer alıyor. Tamamen tamamlandığında, Norveç veri merkezi %100 yenilenebilir enerjiyle çalışan Avrupa’daki en büyük ortak yerleşim tesisi olacak, 1,2’nin altındaki PUE değeriyle en enerji verimli veri merkezimiz olacak ve ısının yeniden kullanımı için muazzam bir potansiyel sağlayacak.
Üretilen enerjinin büyük bir kısmı düşük sıcaklıkta ısıya (25°C) dönüştürülecek ve böylece enerjinin iki kez kullanılması mümkün olacaktır. Üçüncü taraf sağlayıcımız Green Mountain, ısının bu düzeyde yeniden kullanımından faydalanabilecek potansiyel projeleri ve girişimleri belirlemek için çok sayıda endüstri ve araştırma kurumuyla aktif olarak çalışmaktadır.”
Norveç, sürdürülebilirlik konusunda uzun zamandır yüksek standartlar belirlemesiyle tanınıyor ve Tiktok daha önce yüksek elektrik tüketimi nedeniyle Norveç hükümetinin ortak sahibi olduğu Nammo firmasının da eleştirilerine konu olmuştu.