Eğer işler farklı gitseydi Activision Blizzard’a Android’de kendi uygulama mağazası açılacaktı.
2019’un sonlarında, Epic v. Google davası sırasında bugün mahkeme salonunda sunulan dahili e-postalara ve belgelere göre şirket, iki ilgi çekici paralel planı ikili olarak uygulamaya karar verdi.
İlk plan, Google Play Store’u atlamak için Epic Games ve Clash of Clans yayıncısı Supercell ile ortaklaşa veya tek başına kendi mobil oyun mağazasını kurmaktı. Bunu bir web sitesinden indirir, Android telefonunuza yüklersiniz ve ardından Candy Crush, Call of Duty: Mobile ve Diablo Immortal gibi oyunları satın alabilir, indirebilir ve yama yapabilirsiniz.
Activision Blizzard CFO’su Armin Zerza, Epic CEO’su Tim Sweeney ile özel e-postalarda burayı “Mobilin Steam’i“, yani sabit ödeme sistemiyle mobil oyunları satın alabileceğiniz tek yer olarak tanıttı. Belgeler, mağazanın yüzde 10 ila 12 arasında bir işlem ücreti talep edeceğini öne sürüyor; bu, Google’ın (ve Nintendo, Sony, Microsoft ve Steam’in) oyun işlemlerine uyguladığı yüzde 30’luk ücretten çok daha düşük.
Android sadece ilk adım
Activision Blizzard, eğer işe yararsa şirketin aynı şeyi iPhone ile yapmaya çalışacağını yazdı. Belgelere göre “son durum hedefi”, tüm Activision, Blizzard, King oyunlarını ve muhtemelen üçüncü taraf oyunlarını önce Android’e, ardından da “iOS’a” koymaktı.
Ancak Activision Blizzard, eğer ikinci Project Boston fikri işe yararsa tüm plandan vazgeçmeye bile hazırdı. Şirket eş zamanlı olarak Google ile “mobil, YouTube, reklamcılık, medya harcamaları ve bulutta ABK için daha güçlü bir ekonomi elde etmek” amacıyla tasarlanan 100 milyon doların üzerinde değere sahip bir anlaşma için pazarlık yapıyordu.
Her iki durumda da Activision Blizzard, oturup Google’ın yüzde 30’luk ücretini ödediğinden daha fazla para kazanacaktı.
Aralık 2019’daki “Boston Projesi” belgesinde Activision Blizzard’ın nihai olarak bu iki plandan yalnızca birini seçme niyetinde olduğu açıktı. Şirket kalın harflerle şöyle yazdı: ” Google ile gerçek tasarruf sağlamamız durumunda 2. yola öncelik veririz.” Yol 2, daha açık bir ifadeyle “Kendi mobil mağazanı kur” olarak listelendi.
Activision Blizzard “kendi mobil mağazasını inşa etme” yoluna girmiş olsaydı, ilk başta çok fazla tantana olmadan mağazanın 2019 veya 2020’de açıldığını görebilirdik; şirket içinde çok küçük bir proje olarak planlanmıştı ve çalışan sayısı 2021 yılına kadar tüm mobil mağaza için 70 kişiydi.
Fikir, pazarlama veya promosyonlar olmadan ilk önce mağaza vitrini başlatmaktı ve şirket 2019’da minimum geçerli ürün (MVP) üreterek başlamayı planladı.
Proje, en uygun durumda beş Activision ve Blizzard geliştiricisine ve üç Battle.net geliştiricisine bu markaların oyunlarını çok daha hızlı bir şekilde dahil etmeleri için görev verilmesini önerdi.
2020 yılına gelindiğinde plan, mobil uygulama mağazasını “arttırmak“; yıl boyunca “çoklu hesap desteği“, “anlık bildirimler” gibi yeni özellikler ekleyip daha fazla araç ve destekle daha fazla pazarda kullanıma sunmaktı. Çerçeveyi hazırlayanlar, 2021 yılına kadar şirketin tüm mobil oyunlarını ve daha fazlasını içerecek geniş ölçekte bir ABK çözümüne ulaşmayı umuyorlardı.
Ancak bu mağaza hiçbir zaman Activision Blizzard’ın Google ile 100 milyon dolardan fazla değere sahip bir anlaşma imzalaması nedeniyle gerçekleşmedi. Mahkemede bu anlaşmada ABK’nın CFO’su ve Google’dan Hiroshi Lockheimer‘ı imzaları görüldü. Ocak 2020’de, Google ortaklık patronu Don Harrison’a göre artık “iki şirket arasında milyarlarca dolar akışı olduğu” anlamına gelen bir anlaşma imzalandı.
Epic, Google’ın Activision Blizzard’a kendi rakip uygulama mağazasını açmaması için Project Hug anlaşmasıyla etkili bir şekilde ödeme yaptığını iddia etti; bu, Google’ın “bulaşma etkisi” ile mücadele etmek için yaptığı birçok anlaşmadan biri.
Ancak mahkemede Epic ve Google avukatları, tanıkları ve uzmanları, Activision Blizzard’ın gerçekten bu uygulama mağazasını açmayı planlayıp planlamadığı konusunda tartışıyor.
Çeşitli Google ifadelerinden Google’ın gerçek bir tehdit olduğuna inandığı açık olsa da, bunun Activision Blizzard’ın baştan beri çıkar sağlamak için yaptığı bir hile olduğunu gösteren kesin kanıtlar var.
Örneğin, Activision Blizzard’ın mağaza pilot programının “hedeflerinden” biri “Google üzerinde baskı oluşturmak“tı ve ABK’nın kendi CFO’su mahkemeye, ABK’nin genellikle böyle bir projenin arkasında yüzlerce kişiyi görevlendirdiği bir dönemde 45 ila 70 çalışandan oluşan bir personelin şirkette böyle bir projeyi gerçekten sevk etmek için çok düşük göründüğünü söyledi.
Zerza ifadesinde, uygulama mağazası fikrinin sadece “çok erken keşif amaçlı tartışmalar” olduğunu söyledi.
“Açıkçası bizim için mali açıdan çekici olmadığı için bu işin peşine düşmedik.” dedi. Google, şirkete daha iyi bir anlaşma yaptı ve görünüşe göre bunu başından beri istiyordu.
Zerza, Activision Blizzard’ın o zamandan bu yana geçen yıllarda bir uygulama mağazası açmaya “bakmaya” devam ettiğini söyledi. Bugünlerde elbette Activision Blizzard Microsoft‘a ait; bu da mobil uygulama mağazaları konusundaki çatışmanın dramını daha da yoğun hale getirecek.