Almanya’daki Köln Yüksek Bölge Mahkemesi, Cloudflare’in CDN’sinin (feshedilmiş) korsan müzik sitesi DDL-Music’e erişimi kolaylaştırmayı bırakması gerektiğini doğruladı. Aksi takdirde firma sorumlu hale gelir. Ancak Mahkeme, hizmetin tamamen pasif, otomatik ve tarafsız bir şekilde çalıştığına karar verdiği için şirketin halka açık DNS çözümleyicisi üzerinde herhangi bir önlem alması gerekmiyor.
Popüler İnternet altyapı hizmeti Cloudflare, son yıllarda telif hakkı sahiplerinin yoğun baskısına maruz kaldı. Şirket, hizmetlerini çok uluslu şirketler, hükümetler ve aynı zamanda dünyanın önde gelen korsan sitelerinden bazıları dahil olmak üzere milyonlarca müşteriye sunuyor. Korsan sitelerin Cloudflare için büyük bir baş ağrısı olduğu kanıtlandı ve San Francisco merkezli teknoloji şirketi birçok kez mahkemeye verildi. Buna, Almanya’da Universal Music’in yerel şubesinin, hizmetlerini korsan site DDL-Music’e sunduğu için Cloudflare’e dava açtığı bir dava da dahil.
Cloudflare davası nasıl yorumlanmalı?
Dava başlangıçta herhangi bir manşete yansımadı ancak Cloudflare, 2020’nin başlarında DDL-Music kullanıcılarına ‘Hata 451’i gösterdiğinde bir şeylerin ters gittiği açıktı. 451 hata kodu nadir görülen bir durumdur ve genellikle içeriğin yasal nedenlerden dolayı erişilemez hale getirildiği durumlar için kullanılyor. Bu durumda Universal, Cloudflare’e karşı şirketin korsan siteye hizmet vermeyi durdurmasını gerektiren bir ihtiyati tedbir aldı. Buna uymamak, 250.000 Euro’ya kadar para cezası gerektirebilirdi veya daha da kötüsü, Cloudflare’in genel müdürü altı aya kadar hapis cezasına çarptırılabilirdi. Cloudflare emre uydu ancak davayı temyize götürdü. Dava sonunda Köln Yüksek Bölge Mahkemesi’ne ulaştı ve mahkeme bu ayın başlarında kafa karıştıran bir karar verdi.
Kararında Mahkeme, Cloudflare’in açıkça ihlalde bulunan korsan sitesine karşı harekete geçmesi gerektiğini doğruladı. Cloudflare’in bunun aşırı engellemeye yol açabileceği yönündeki endişelerini reddetti. Karara göre DDL-Music’in korsan müzik paylaşmaktan başka bir amacı yok ve Cloudflare sitenin kullanılabilir hale getirilmesinde merkezi bir rol oynuyor. Karar internet altyapı şirketi için hayal kırıklığı yaratacak ancak olumlu bir not da var. Universal, müşteri olarak DDL-Music’e verdiği hizmetleri durdurmanın yanı sıra, Cloudflare’den siteyi genel DNS çözümleyicisi 1.1.1.1’de engellemesini de istedi. Köln mahkemesi, Cloudflare’in DNS’sinin siteyi erişilebilir hale getirmede merkezi bir rol oynamaması nedeniyle DNS blokajının çok ileri bir adım olacağı sonucuna vardı. Aynısını yapan başka DNS sağlayıcıları da bulunuyor. Karara göre DNS sağlayıcısı tamamen pasif, otomatik ve tarafsız bir şekilde çalışıyor. Bu, onu Almanya’nın Telemedya Yasası (TMG) ve AB yasaları kapsamında sorumluluk doğurabilecek barındırma sağlayıcılarından veya CDN hizmetlerinden ayırıyor.