Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en büyük buzdağı 30 yıl sonra tekrar harekete geçti!

Dünyanın en büyük buzdağı yeniden harekete başladı. 30 yıl sonra hareket halinde olması endişelere neden oluyor.
- Advertisement -

Dünyanın en büyük buzdağı, 30 yılı aşkın süredir okyanus tabanına sıkışıp kaldıktan sonra hareket haline geçti. A23a adı verilen buzdağı, 1986 yılında Antarktika kıyı şeridinden ayrıldı. Ancak hızla Weddell Denizi’ne karaya oturdu ve esasen bir buz adasına dönüştü.

Yaklaşık 4.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle Büyük Londra’nın iki katından daha büyük. Geçen yıl hızla sürüklendiğini gördü ve buzdağı şimdi Antarktika sularının ötesine taşmak üzereydi. A23a gerçek bir dev ve etkileyici olan yalnızca genişliği değil. Bu buz tabakası yaklaşık 400 m kalınlığında. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olan London Shard’ın yüksekliği yalnızca 310 metre.

Dünyanın en büyük buzdağı A23a

A23a, Beyaz Kıta’nın Filchner Buz Rafından gelen kitlesel buzdağı salgınının bir parçasıydı. O zamanlar bir Sovyet araştırma istasyonuna ev sahipliği yapıyordu ve bu da buzağılamanın ne kadar zaman önce gerçekleştiğini gösteriyor. Moskova, kaybolacağı korkusuyla Druzhnaya 1 üssündeki ekipmanların kaldırılması için bir ekip gönderdi. Ancak düz kaya, derin omurgası onu Weddell’in dip çamurlarına sabitleyene kadar kıyıdan fazla uzaklaşmamıştı. Peki neden neredeyse 40 yıl sonra A23a şimdi harekete geçiyor?

İngiliz uzaktan algılama uzmanı Dr. Andrew Fleming: “Birkaç meslektaşıma bu konuyu sordum, raf suyu sıcaklıklarında buna neden olabilecek olası bir değişiklik olup olmadığını merak ettim. Ancak fikir birliği, zamanın henüz geldiği yönünde. 1986’dan beri yerdeydi ama sonunda (boyut olarak) kavramayı kaybedecek ve hareket etmeye başlayacak kadar küçülecekti. İlk hareketi 2020’de fark ettim” dedi.

A23a, son aylarda rüzgarlar ve akıntıların etkisiyle büyük bir hamle yaptı. Şu anda Antarktika Yarımadası’nın kuzey ucunu geçiyor. Weddell sektöründeki çoğu buzdağı gibi, A23a da neredeyse kesinlikle Antarktika Çevresel Akıntıya fırlatılacak. Bu da onu “buzdağı geçidi” olarak bilinen bir yol üzerinden Güney Atlantik’e doğru fırlatacak. Bu, ünlü kaşif Sir Ernest Shackleton’un 1916’da gemisi Endurance’ı deniz buzunu kırarken kaybetmesinin ardından Antarktika’dan kaçmak için kullandığı suyun ve ona eşlik eden batı rüzgarlarının hareketinin aynısıdır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir