Techinside Google News
Techinside Google News

Kuzey Kore yörüngeye casus uydu yerleştirdiğini duyurdu!

Kuzey Kore yönetimi casus uydu fırlattıklarını açıklasa da, batılı kaynaklar kıtalararası balistik füze denemelerinden endişe ediyor
- Advertisement -

Kuzey Kore, bu yılki üçüncü fırlatma denemesinde yörüngeye bir casus uydu yerleştirdiğini açıkladı.  Yapılan açıklamada bu girişimin ABD ile uzun süren gerginlikler sırasında uzay tabanlı bir gözetleme sistemi kurma konusunda Kuzey Kore yönetiminin kararlılığını gösterdiği belirtiliyor.

Kuzey Kore’nin yörüngeye uydu yerleştirdiği iddiası henüz bağımsız gözlemciler tarafından teyit edilmedi zira gözlemciler uydunun askeri keşif yapabilecek kadar gelişmiş olup olmadığı konusunda şüphe duyuyor. Ancak yine de fırlatma ABD ve ortaklarından güçlü bir kınama aldı çünkü BM Kuzey Kore’nin uydu fırlatmasını yasaklıyor ve bu çabaları füze teknolojisi testleri için kılıf olarak nitelendiriyor.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojileri İdaresi, yeni “Chollima-1” taşıyıcı roketinin geçtiğimiz hafta ülkenin ana fırlatma merkezinden kalkışından yaklaşık 12 dakika sonra Malligyong-1 uydusunu doğru bir şekilde yörüngeye yerleştirdiğini söyledi. Uzay ajansı, fırlatmayı Kuzey Kore’nin kendini savunma kapasitesini güçlendirmek için meşru bir hakkı olarak nitelendirdi. Kurum, casus uydunun “düşmanların tehlikeli askeri hamleleri” karşısında Kuzey’in savaş hazırlığını geliştirmeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Ajans, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un fırlatmayı olay yerinde denetlediğini ve casus uydu fırlatma görevinde yer alan bilim insanları ve fırlatma ekibini tebrik ettiğini söyledi. Kuzey Kore’nin Güney Kore ve diğer bölgeleri daha iyi izlemek için birkaç casus uydu daha fırlatacağı belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson ise, Washington’un Kuzey Kore’yi fırlatmadan dolayı şiddetle kınadığını belirterek, bunun “bölgede ve ötesinde gerilimi arttırdığını ve güvenlik durumunu istikrarsızlaştırma riski taşıdığını” söyledi. Watson fırlatmanın casus uydu modüllerinden ziyade Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze programıyla doğrudan ilintili teknolojileri içerdiğini de söyledi.

Güney Kore yönetimi ise yaptığı açıklamada fırlatmanın kendisini 2018’de imzalanan Koreler arası gerginliği azaltma anlaşmasını askıya almaya ve Kuzey Kore’yi havadan gözetlemeye devam etmeye iteceğini söyledi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida fırlatmayı “halkın güvenliğini etkileyen ciddi bir tehdit” olarak nitelendirdi ve Japonya’nın Kuzey Kore’ye fırlatmayı en güçlü şekilde kınayan bir protesto gönderdiğini söyledi.

Güney Kore ve Japonya’nın değerlendirmelerine göre, uyduyu taşıyan roket Kore Yarımadası’nın batı kıyısından ve Japonya’nın Okinawa adası üzerinden Pasifik Okyanusu’na doğru uçtu. Japon hükümeti kısa bir süre için Okinawa için J-Alert füze uyarısı yayınlayarak ada sakinlerini sığınaklara gitmeye çağırdı.

Casus uydu, ABD öncülüğünde artan tehditlerle başa çıkmak için silah sistemlerini modernize etmek isteyen Kim’in göz diktiği önemli askeri varlıklar arasında yer alıyor. Kuzey Kore’nin bu yılın başlarında gerçekleştirdiği fırlatma girişimleri teknik sorunlar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir