Elektrikli otomobillerin menzil sorununun yaşanmayacağı zamanlara hala vakit var. Bilim insanları, çok efektif çalışan bir pil teknolojisi icat etmeyi başaramadığı için elektrikli otomobiller hala cep telefonlarımızda da yer alan ve şarj edildikçe kapasitesini kaybedip zamanla ölen eski pil teknolojilerini kullanmaya devam ediyorlar.
Türkiye, yerli ve elektrikli otomobil üretmek üzere hazırlıklarını tamamladı. İlk prototiplerin bir ay içinde ortaya çıakcağını, üretimin ise kısa süre sonra başlayacağını biliyoruz. Peki ama elektrikli otomobiller nasıl şarj edilecek?
Türkiye henüz bu problemin farkında değil. Ortada elektrikli otomobil olmadığı için onları şarj etmenin problem olduğunun da farkında değiliz.
ABD’li Tesla şirketi, 2016’da yüz binlerce adet elektrikli otomobli üretmeye hazırlanırken ABD ve Avrupa’daki ülkeler de bu elektrikli otomobillerin ihtiyacı olacak elektrik şarj istasyonlarını nasıl konumlandıracaklarını düşünüyorlar. Her ne kadar ABD ve Avrupa’da şarj istasyonları görece olarak yaygın olsa da yine de elektrikli otomobillerin yaygınlaşması önündeki en büyük engel, elektrikli otomobille şehirler arası yollara girip onlarca/yüzlerce kilometre yol kat ederken şarjı bitebilecek olan aracı tekrar şarj edebilmenin çok zor olduğu gerçeği. Yüzlerce kilometre uzunluğundaki otoyollarda belli kilometrelere elektrik şarj istasyonu açmak isteyecek “cesur” yatırımcılar çıksa bile, elektriğin benzin gibi kolay depolanması mümkün olmadığından, istasyona gelmeden şarjı bitebilecek olan aracı tekrar çalıştırabilmek çok pahalı ve zor bir işlem.
Bu nedenle İngiltere hükumeti, ülkedeki çok sayıda otoyolun altına, pilleri kablosuz şarj etmeyi mümkün kılacak elektrik hatları döşeme kararı aldı. Böylece şehir içinde şarj istasyonları ile enerji ihtiyaçlarını çözen elektrikli otomobiller, şehirler arası yollara çıktıklarında ise asfaltın altına döşenmiş olacak kablosuz şarj sistemleri ile, yol boyunca ilerlerken bir yandan da pillerini şarj edecek.
İngiltere şimdi ilk denemeyi yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda bir otoyol üzerinde yapmayı planlıyor. Ancak 2016’nın başında gerçekleşecek deney için hangi güzergahın seçileceğine şimdilik karar verilmiş değil. Güney Kore de, 2013 yılında benzer bir asfalt altı şarj sistemini, elektrikli toplu taşıma sistemleri için 7 kilometrelik bir güzergaha kurarak denemişti. Bu teknolojiye, Charge-as-you-drive (Sürüş sırasında şarj) ismiyle anılıyor ve öyle görünüyor ki, yakın gelecekte otoyollarımızın altı Charge-as-you-drive sistemleri ile kaplanmış olacak.
Elektrikli otomobillerin üretilmesindeki en büyük engel, bop ile petrol ülkelerini kontrol etmeyi amaçlayan masonlar. Aynı zamanda ülkemizdeki mühendislerin bir bir öldürülmesini sağlayan da bunlar.
O degil de bunu Ingiltere nasil yapacak acaba cok merak ediyorum. O kadar masrafa girmeleri gerekecek.