TOP500 listesinde yer alan 23 süper bilgisayar, Intel® Data Center GPU Max Serisi, Intel® Xeon® CPU Max Serisi ve 4. Nesil Intel® Xeon® Scalable işlemcileri kullanıyor. Intel tabanlı dört sistem ilk 10’da yer alıyor. Hızla değişen yüksek performanslı bilişim (HPC) ve yapay zekâ dünyasında seçenek, açıklık ve esneklik sunuyor.
Intel kurumsal başkan yardımcısı ve Veri Merkezi Yapay Zekâ Çözümleri genel müdürü Deepak Patil konu hakkında yaptığı açıklamada, “Intel’in veri merkezi GPU’larının TOP500 listesine girdiği heyecan verici bir dönemdeyiz. Pazarda müşteriler için artık daha fazla seçenek mevcut ve bu seçenek -açık bir ekosistemle birleştiğinde-, HPC ve yapay zekâ teknolojilerinin küresel olarak daha geniş çapta benimsenmesi için daha fazla kullanım durumuna olanak tanıyor. Intel Xeon CPU Max Serisi, Intel Veri Merkezi GPU Max Serisi ve 4. Nesil Intel Xeon Scalable işlemcilerden oluşan ürün portföyümüz, HPC iş yüklerinde inanılmaz bir performans ve tüm ölçek seviyelerindeki müşterilere önemli bir değer sunuyor” dedi.
HPC ve yapay zekâ alanında ayrık hızlandırılmış çözümlere yönelik talep artıyor
Bu yılki TOP500 listesinde Intel Data Center GPU Max Serisinin ilk kez yer alması, HPC ve yapay zekâ alanında ayrık hızlandırılmış çözümlere yönelik artan talebi vurguluyor. 4. Nesil Xeon işlemciler ve yüksek bant genişliğine sahip belleğe sahip Xeon CPU Max Serisi de TOP500’deki diğer Intel ürünleri arasında. HPC ve bilimsel araştırmaların ufku genişleyerek, herkesin daha uzağa ulaşmasına, daha derine inmesine ve evrenin gizemlerini çözmesine olanak sağlıyor.
TOP500 listesi, bugün Denver’da HPC alanında liderlerin ve uzmanların bir araya geldiği SC23 etkinliğinde açıklandı. Kısmi sistem çalışmasıyla 585,34 petaflop ile 2. sırada yer alan Aurora süper bilgisayarı, Intel, Argonne Ulusal Laboratuvarı ve HPE’nin işbirliğinin sonucu.
Aurora süper bilgisayarının yapımı Haziran sonunda tamamlanmıştı. Aurora, 166 raf, 10.624 yaprak, 21.248 Max Serisi CPU ve 63.744 Max Serisi GPU ile dünyanın en büyük GPU kümelerinden biri haline gelen geniş bir sistem. Argonne’un bilimsel araştırmalarda HPC ve yapay zekâ uygulamalarına odaklanan erken bilim programında önemli ilerlemeler kaydedildi. General Atomic and Molecular Electronic Structure System (Genel Atomik ve Moleküler Elektronik Yapı Sistemi – GAMESS) ile moleküler bilimin gizemlerinin çözülmesi ve Connectomics ML ile büyük ölçekli beyin konnektom rekonstrüksiyonunun sağlanması gibi yakın tarihli başarı hikâyeleri de SC23’te sergilenecek.
Intel, Argonne ve HPE, Aurora’yı 2024 yılında kullanıcılara dağıtmak için sistem doğrulama, onaylama ve ölçek büyütme çalışmalarını sürdürüyor. Aurora, bilimsel ilerlemeyi en son teknolojilerle dönüştürecek olan türünün ilk örneği bir süper bilgisayardır.
Ayrıca Intel’in HPC ürünleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki üniversitelerin ve ulusal laboratuvarların TOP500 ve Green500 listelerinde önemli yerler edinmesine yardımcı oldu:
Dawn Phase 1: Bugün Birleşik Krallık’taki en hızlı yapay zekâ süper bilgisayarı olan Cambridge Üniversitesi’nin Dawn Phase 1’ı, altı aydan kısa bir sürede konseptten HPL çalışmasına geçti. 19,458 petaflop ile 41. sırada yer alan Dawn, dört haftadan kısa bir sürede kuruldu. Intel, Dell Technologies, Cambridge Üniversitesi ve UKAEA tarafından ortaklaşa tasarlanan ve 4. Nesil Intel Xeon ve Intel Veri Merkezi GPU Max Serisi ile sıvı soğutmalı Dell PowerEdge XE9640’tan yararlanan Dawn; sağlık hizmetleri, yeşil füzyon enerjisi geliştirme (bir füzyon santrali için dijital ikiz de dahil) ve iklim modelleme alanlarında önemli ilerlemeler sağlamak üzere yapay zekâ hızlandırmalı HPC kullanacak.
Toplamda 256 düğüm için 512 adet 4. Nesil Intel Xeon CPU ve 1.024 Max Serisi GPU’ya sahip olan süper bilgisayar, Birleşik Krallık’ın yakın zamanda başlattığı Yapay Zekâ Araştırma Kaynağının bir parçası olacak. Dawn, Birleşik Krallık merkezli KOBİ StackHPC’nin Scientific OpenStack’ini ve oneAPI açık yazılım ekosistemini kullanarak yapay zekâ ve simülasyon için tamamen optimize edilmiş bir bulut süper bilgisayar yazılım ortamı sağlayacak.
SuperMUC-NG Phase 2: Bugün itibariyle Almanya’daki en hızlı HPC sistemlerinden biri olan, Gauss Centre for Supercomputing’e bağlı LRZ’nin SuperMUC-NG Phase 2’si, 17.190 petaflop ile 52. sırada yer aldı. Lenovo ThinkSystem SD650-I V3 Neptune DWC sunucuları ile SuperMUC-NG Faz 2, yaşam bilimi, çevre bilimi ve malzeme bilimi de dahil olmak üzere bilim süresini azaltmak için Almanya’nın geniş yapay zekâ ve HPC kullanıcı tabanının hizmetinde olacak.
Kolay taşınabilirlik için oneAPI tarafından etkinleştirilen bir yazılım yığınına sahip olacak ve verimliliği artırmak ve toplam sahip olma maliyetini (TCO) düşürmek için sıcak su soğutması kullanacak olan SuperMUC-NG, karbon ayak izini ve nakliye sürelerini azaltmak için Avrupa’da monte edilecek. Süper bilgisayarda toplam 240 düğüm için 480 Intel CPU ve 960 Max Serisi GPU bulunuyor.
Crossroads: Crossroads’un ilk sürümünde Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki (LANL) 30.034 petaflopluk küme 24. sırada yer alıyor. Crossroads’ta yüksek bant genişlikli belleğe sahip 2.600 Intel Xeon CPU Max Serisinin büyük ölçekli dağıtımı da dahil olmak üzere yeni teknolojileri kullanılıyor. Belleği doğrudan işlemci çipine getiren yüksek bant genişlikli bellek, CPU-bellek iletişiminin önemli ölçüde hızlanmasını sağlıyor. Bu ileri teknoloji sistemi, Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nin Gelişmiş Simülasyon ve Bilişim programı finanse ediyor.
Diğer yeni sistemler arasında Camphor 3, Clementina XX1, CTS-2’s Dane, Bengal ve Stout yer alıyor. Intel teknolojilerine sahip sistemlerin tam listesini TOP500 web sitesinde bulabilirsiniz.