Twitter’ın arama fonksiyonlarının çok güçlü olmadığını fark etmişsinizdir. Ünlü sosyal medya servisi, dünya çapında çok popüler ve etkili olmasına rağmen, kullanıcılar Twitter üzerinde arama yaparken fazla gelişmiş seçeneklere sahip değiller. Sadece kelime ve kullanıcı bazında arama yapmaya izin veren Twitter, kullanıcılarının daha derin aramalar yapmasına izin vermiyor. Örneğin, bir Twitter kullanıcısının belli tarihler aralığında attığı tweetleri göremiyoruz. Sadece o kullanıcının adını aratabiliyoruz ve onun hakkında atılmış veya onun yayınladığı tweet’leri, günümüzden başlayarak geriye doğru inceleyebiliyoruz ki, bu da 2009’a kadar süren uzun bir liste oluşturabiliyor. Kaldı ki, Twitter arayüzü, belli bir tarihten önceki Tweet’leri göstermek konusunda da çok istekli değil ve genellikle tarihte gerilere gittikçe Twitter sonuçları göstermekte “mızmızlanıyor.”
Ancak Twitter, reklam verenlere bu kadar “acımasız” davranmıyor. Şirket şimdi reklamveren şirketlerin, tüm Twitter kullanıcılarının, 2009’dan bu yana gönderdiği 500 milyar adet, halka açık tweet’i inceleyerek analiz edebilmesi için özel bir arama aracı yayına soktu.
Twitter’ın 2014 yılında satın aldığı veri analiz şirketi Gnip tarafından geliştirilen araç, şirketlerin tweetleri analiz ederek hangi kullanıcının hangi ilgi alanına sahip olduğunu tespit etmesini ve ona özel reklam kampanyaları oluşturmasına imkan veriyor. Böylece şirketleri, onları takip eden kullanıcıları kadar, kendi ürünleriyle ilgilenebilecek potansiyel müşterileri de memnun edecek daha isabetli reklam kampanyaları oluşturabilecekler.
Bakalım, gelirlerini bir türlü artıramayan ve Facebook karşısında zayıf kalan Twitter bu yeni hamlesiyle reklamverenlerin ilgisini çekmeyi başarabilecek mi?