Microsoft bugün kritik bir açıklama yaparak, iOS uygulamalarını Windows platformunda çalışacak şekilde uyarlamaya izin veren açık kaynak kodlu Windows Bridge isimli bir araç yayınladığını duyurdu.
Mobil işletim sistemlerinin başarısı büyük oranda uygulama pazarlarının büyüklüğüne dayanıyor. Kullanıcıların, uygulama seçeneği en fazla olan işletim sistemini seçmek istemesi sürpriz değil. iOS cihazları büyük oradan “fanatik” kullanıcılar tarafından satın alınsa da Android kullanıcılarının çok daha düşük fiyatlı olan Windows cihazlarına yönelmemesinin en önemli sebeplerinden biri Windows uygulamalarının yeterli olmaması.
Google Play’de 1.6 milyon uygulama bulunuyor. Bunu 1.5 milyon uygulamayla Apple App Store izliyor. Ardından 400 bin uygulamaya sahip olan Amazon AppStore geliyor , ki bu kaynağa aynı zamanda BlackBerry sahipleri de erişebiliyor. Windows Phone Store’da ise 340 bin uygulama bulunuyor.
Aslında 340 bin uygulama hiç de az bir sayı değil. Ancak Microsoft’un başını ağrıtan asıl problem bu sayının büyük oranda “çöp” uygulamalardan oluşması.
Microsoft şimdi bu soruna hızlı bir çözüm getirmek için iOS üzerinde uygulama geliştiren yazılımcılar için, Windows Bridge‘i ortaya çıkardı. Açık kaynak kodlu bu araç sayesinde, yazılım geliştiricileri, sahibi oldukları iOS uygulamalarını çok hızlı ve pratik şekilde Windows ortamına uyarlayabilecekler. Böylece iOS uygulamaları x86 ve x64 işlemci mimarisi altında Windows 10 ve Windows 8.1 ile çalışabilecek. Diğer bir deyişle iOS uygulamaları Windows mobil cihazlara hazır hale gelecek.
Windows Bridge, kısa süre içinde Windows platformundaki uygulamaların sayısının artması anlamına geliyor. Elbette geliştiriciler de kendileri için yeni bir gelir kaynağı olacak Windows pazarına kolayca ulaşabilecekleri için yeni aracı kullanmakta acele edeceklerdir. Dolayısıyla, Microsoft’un çok önemli bir startejik hamle yaptığını kabul etmek gerekiyor.
Uygulama açlığı çeken Windows kullanıcıları için, iOS’tan Windows’a çevrilecek ilk uygulamalara büyük ilgi olacağını tahmin etmek zor değil. Böylece, iOS uygulamaların Windows’a uyarlanması için bir “yarış” olacağını da öngörebiliriz.
Aslında Microsft’un aracından faydalanacak olan uygulamaların, büyük geliştiricilere değil de, henüz startup aşamasındaki yeni şirketlere ait olacağını tahmin etmek de zor değil. Büyük yazılım şirketleri zaten uygulamalarını her platforma uyarlayabilecek yazılım uzmanları istihdam edebilirken genç şirketlerin veya kişisel geliştiricilerin iOS dışında ikinci, üçüncü platfroma uyarlama yapabilmeleri için büyük para, emek ve zaman kaynağına ihtiyacı oluyordu. Dolayısıyla, şimdi kişisel bir geliştiricinin Windows ortamında yazılım geliştirmek için gerekli eğitimleri almasına gerek kalmaksızın iOS uygulamasını hızla Windows’a adapte etmesi mümkün olacak.