Çevrimiçi çocuk cinsel sömürüsü ve istismarı (CSEA) ile mücadele için yaklaşımlar ve politikalar geliştiren teknoloji şirketleri grubu The Tech Coalition, sosyal medya platformlarının istismar karşıtı politikalarını ihlal edebilecek faaliyetler ve hesaplar hakkında “sinyaller” paylaşmasını sağlamak üzere tasarlanan Lantern (Fener) adlı yeni bir programın başlatıldığını duyurdu. The Tech Coalition’ın üyeleri ve iş ortakları arasında Amazon’dan Google’a, Apple’dan Microsoft’a ve Discord’tan Sony’e dek 35’in üzerinde ünlü teknoloji firması yer alıyor.
The Tech Coalition’ın açıklamasına göre, Lantern’e katılan platformlar (şu ana kadar Discord, Google, Mega, Meta, Quora, Roblox, Snap ve Twitch) istismar karşıtı politika şartlarını ihlal eden faaliyetler hakkında Lantern’e sinyaller yükleyebilir. Sinyaller, e-posta adresleri ve kullanıcı adları gibi politikaları ihlal eden hesaplarla bağlantılı bilgileri ya da çocuk cinsel istismarı materyali (CSAM) satın almak ve satmak için kullanılan anahtar kelimeleri içerebilir. Diğer katılımcı platformlar daha sonra Lantern’de bulunan bu sinyaller arasından seçim yapabilir, seçilen sinyalleri kendi platformlarında çalıştırabilir, sinyallerin ortaya çıkardığı her türlü etkinliği ve içeriği inceleyebilir ve uygun önlemleri alabilir.
Teknoloji Koalisyonu bu sinyallerin istismarın kesin kanıtı olmadığına dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Lantern üzerindeki sinyaller takip soruşturmaları için ipuçları ve ilgili makamlar ve kolluk kuvvetlerine sunulacak kanıtlar toplamak için önemli birer dayanak olacak. Yani özetle teknoloji devleri, çocuk istismarına karşı adeta ortak bir veritabanı oluşturuyor.
Lantern’in aslında iki yıldır dışarıdan “uzmanların” düzenli geri bildirimleriyle geliştirilmekte olduğunu duyuran The Tech Coalition, örneğin dosya barındırma hizmeti Mega’nın Meta’daki 10.000’den fazla Facebook profilini ve sayfasını ve Instagram hesabını kaldırmak için kullandığı URL’leri paylaştığını söylüyor. The Tech Coalition, Lantern’in “ilk aşamasındaki” ilk şirket grubunun programı değerlendirmesinin ardından, başka katılımcıların da programa dahil olabileceklerini belirtiyor.
The Tech Coalition bu yeni özelliği duyurduğu blog yazısında “Çocuk cinsel istismarı aslında platformlar arasında yayıldığı için, çoğu durumda herhangi bir şirket bir mağdurun karşı karşıya kaldığı zararın yalnızca bir kısmını görebilir. Resmin tamamını ortaya çıkarmak ve uygun önlemleri almak için şirketlerin birlikte çalışması gerekir,” diyor.
Çevrimiçi mahremiyeti engellemeden CSEA ile nasıl mücadele edileceği konusundaki anlaşmazlıklara rağmen, şu anda çevrimiçi dolaşımda olan çocuk istismarı materyallerinin (gerçek ve deepfake) giderek artması konusunda endişeler var. ABD’de Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi 2022 yılında 32 milyondan fazla CSAM bildirimi aldığını açıklamıştı.
Daha önce Microsoft ve Facebook gibi firmalar çocuk cinsel istismarını engellemek için kendi programlarını başlatmışlardı. Dün duyurusu yapılan Lantern girişiminin bu gibi programlara engel olmayacağı, aksine ortak veritabanı benzeri yapı (sinyaller) sayesinde yardımcı olacağı söyleniyor.