Techinside Google News
Techinside Google News

ABD, orduya çip üretmesi için Intel’e milyarlar ödeyebilir!

Intel'in, ordu için mikroçipler üretecek "güvenli bir bölge" inşa etmek amacıyla ABD hükümetinden milyarlarca dolarlık bir sözleşme almak isteyen adayların başında geldiği söyleniyor.
- Advertisement -

Finansman, Başkan Biden’ın geçen yıl imzalayarak yasalaştırdığı ve ABD yarı iletken üretimi, araştırma ve geliştirmesine yönelik yaklaşık 53 milyar dolarlık yatırımın önünü açan Çipler ve Bilim Yasası‘nın bir parçası olacak.

The Wall Street Journal’ın aktardığı kaynaklara göre anlaşma hâlâ müzakere aşamasında ve henüz hiçbir şey kesinleşmediTicaret Bakanlığı, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi ve Savunma Bakanlığı‘ndan yetkililer şu anda Intel ile görüşüyor, ancak gelişmelerin şimdiden “rakip çip üreticileri ve bazı kanun yapıcıların” öfkesini artırdığı söyleniyor. Intel’e haksız bir avantaj sağlanabilir.

Önde gelen üç senatör, yaklaşan anlaşmayla ilgili endişelerini dile getirdi ve hükümetin yalnızca orduya yönelik bir çip üretim tesisine bu kadar çok para harcama konusundaki bilgeliğini sorguladı. Senatörler tek bir şirketle yapılan anlaşmanın “çeşitli bir yerli yarı iletken tedarikçi tabanı yaratacak diğer projelerin finansmanını sınırlayabileceği” yönündeki endişeler üzerine bir mektup yazdılar.

Ancak diğer önde gelen politikacılar yatırımı destekliyor. Florida’dan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, ABD ordusunun yabancı hükümetler tarafından potansiyel olarak dinlenmesine karşı korunmasına yardımcı olacağı ve yatırımdan son dakikada uzaklaşmanın “ulusal güvenliğimizi baltalayabileceği” için paranın iyi harcanacağına inanıyor.

Anlaşma eninde sonunda gerçekleşirse, yeni üretim tesisi Intel’in Arizona’daki mevcut fabrika kompleksinde kurulabilir ve maliyeti 3 ila 4 milyar dolar arasında olabilir. Fonların, ülkenin ithal donanıma bağımlılığını azaltmak amacıyla yürürlüğe giren Chips Yasası kapsamında üretim hibeleri ve sübvansiyonları olarak ayrılan 39 milyar dolardan gelmesi bekleniyor. ABD askeri uygulamaları için ithal edilen mikroçiplerin büyük çoğunluğu, şu anda Çin tarafından işgal edilme tehdidi altında olan Tayvan’dan geliyor.

Intel ile olası bir anlaşma haberi, Biden yönetiminin Savunma Bakanlığı’nın, yarı iletken endüstrisindeki yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla ülke çapında sekiz merkez kurmak için yaklaşık 238 milyon dolar dağıtacağını duyurmasından sadece birkaç hafta sonra geldi.  

Yeni planın savunucularına göre bu plan, onlarca yıldır devam eden ve yaygın iş kayıplarına yol açan ve ABD hükümetini devlet destekli casusluklara karşı potansiyel olarak savunmasız bırakan offshoring’in ardından yerli yarı iletken imalat endüstrisinin yeniden inşasına yardımcı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir