Pazarlama stratejileri her zaman zor bir konu olmuştur. Doğru hedef kitlesine doğru kampanyaları oluşturmak dışarıdan görüldüğü kadar kolay değildir ve büyük maliyetlere katlanarak hazırlanan kampanyalarda gözden kaçabilecek ufak bir detay firmayı büyük zarara sokabilir.
Son yıllarda firmalar pazarlama kampanyalarını büyük veri kavramı ışığında müşterilerinden topladıkları çeşitli verilerin analizi doğrultsunda daha isabetli projelere dönüştürmek için uğraş vermeye başladılar. Şimdiyse bu alanda yeni bir enstrüman devreye giriyor: Cep telefonları.
Kullanıcısının kişisel asistanı gibi çalışan ve kullanıcısına ait özel verileri saklayan cep telefonlarıyla iletişim kurabilmek ve ondan sahibine dair özel bilgiler alabilmek firmaların en büyük arzusuna dönüştü.
Firmalar özel mobil uygulamalarla kullanıcılarının cep telefonlarına girerek onları daha yakından tanımak için çok cazip, etkileyici mobil uygulamalar oluşturmaya çalışırken bu çabanın sonunda elde edilen veriler de pazarlama kampanyaları için kullanılmaya başlandı. Yeni dönemde artık bir kullanıcının, bir mağazadan içeri girdiğinde, mağazadaki sunucu tarafından cep telefonuna gönderilen kişisel tekliflerle karşılaştığına tanık olacağız.
Örnek vermek gerekirse, beraber alışveriş yapan bir karı-kocanın, hafta sonu bir alışveriş merkezindeki büyük bir mağazaya girdikleri anda, erkeğin cep telefonuna X marka kol saatlerinde indirim olduğu, kadının cep telefonuna ise Y marka kadın ayakkabılarında ona özel %20 indirim uygulanacağı teklifi düşebilecek. Bu yeni pazarlama anlayışı, mobil teknolojiler sayesinde firmaların müşterilerini daha “kişisel” tanıyabilmesinin sonucu olarak giderek gerçeğe dönüşüyor.
Bu noktadaki en uç örneklerden biri ABD’nin ünlü marketlerinden Target’te devreye giren yeni kampanyada görülebilir.
Target, 50 mağazasına yerleştirdiği özel bir dijital sistem sayesinde, Target iOS uygulamasını indirmiş olan kullanıcılara, elbette mobil teklifleri alma iznini vermiş olmaları kaydıyla, Bluetooth üzerinden kişisel teklifler göndereceğini duyurdu. Bir sene süreceğini duyurduğu bu “deneme sürüşü” başarılı olursa Target uygulamayı Android ve Windows platformalarına genişletip tüm mağazalarına ulaştıracak.
Yeni uygulama ile bir müşteri Target mağazasına girdiğinde cep telefonu üzerindeki uygulama sayesinde kullanıcının web geçmişine, neleri aradığına, neleri incelediğine dair önceden bilgi sahibi olmuş bulunan mağaza, kullanıcıya hemen ilgisini çekecek teklifler gönderecek. Örneğin, balıkçılık hakkında web sayfalarını sıklıkla inceleyen bir kullanıcı Target’e girdiğinde, olta takımlarındaki indirimler veya yeni satışa çıkan özel balıkçılık malzemeleri hakkındaki teklifler kullanıcının telefonuna anında ulaşacak.
Target bu pazarlama yöntemini kullanıcıyı rahatsız etmeden uygulayacağını da vurguluyor. Bir mağazada, bir müşteriye en fazla iki mesaj gönderilecek ve bu mesajlar Bluetooth sistemi üzerinden iletilecek.
Kısaca söylemek gerekirse artık AVM’ler veya sık alışveriş yaptığımız mağazalarımız bizi çok daha yakından tanıyacak ve bize ilgi alanlarımıza göre kampanyalar sunacak. Yani artık iki milyon Euro’luk yatıyla Ege koylarını gezerken teknesinin erzağını almak için bir süper markete giren 55 yaşındaki iş adamına, “üç kere 100 liralık alışveriş yaparsanız yanmaz tencere seti ve çeyizlik fincan takımı bedava” gibi saçma teklifler yapan kasiyerlerin çilesi de bitecek.