İtalya’da açılan bir soruşturmada ABD merkezli kısa süreli konut kiralama şirketi Airbnb Inc. firmasının vergi kaçakçılığına aracılık ettiğine karar verildi. Savcılar firmayı 2017 ile 2021 yılları arasında İtalyan ev sahiplerinin toplamda 3.7 milyar euroyu bulan kira gelirleri üzerinden alınması gereken yüzde 21 oranındaki vergiyi tahsil etmemekle ve İtalyan hükümetine bildirmemekle suçluyor. Milano Mahkemesi savcıları yaptıkları açıklamada, şirketin İrlanda’daki Avrupa merkezini hedef alan soruşturmanın, Airbnb’de yönetici olarak görev yapan üç kişiyi de kapsadığını duyurdu. Soruşturma hakimi Angela Minerva tarafından imzalanan ihtiyati tedbir kararı ile firmanın 779, milyon Euro değerindeki varlığına el konulması kararlaştırıldı.
Airbnb sözcüsü Christopher Nulty “İtalyan savcıların Pazartesi günü açıkladığı eylem karşısında şaşırdığını ve hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. Nulty, Airbnb’nin Avrupa merkezinin “bu konuyu çözmek için Haziran 2023’ten beri İtalyan vergi dairesi ile aktif görüşmelerde bulunduğunu” ifade ediyor ve ekliyor: “Yasalara tam uyum içinde hareket ettiğimizden eminiz ve bu konuyla ilgili haklarımızı kullanma niyetindeyiz.”
Airbnb geçen yıl, şirketin ve diğer kısa dönemli kiralama sağlayıcılarının kira gelirlerinin yüzde 21’ini ev sahiplerinden keserek vergi makamlarına göndermesini zorunlu kılan İtalyan mevzuatına itiraz etmişti. Şirket, İtalya’nın vergilendirme düzenlemelerinin Avrupa Birliği’nin 27 ülkelik blokta hizmet sunma özgürlüğü ilkesini ihlal ettiğini savunmuştu. Ancak AB’nin en üst mahkemesi bu itirazı reddederek Airbnb’nin bu gerekliliklere uyması gerektiğine karar verdi. İtalya’nın otelciler birliği Federalberghi, davada davacı olduğunu belirterek kararı memnuniyetle karşıladı ve Airbnb’yi İtalya’daki vergi yükümlülüklerinden kaçmakla suçladı.
Airbnb 2023’ün ik 9 ayında 7,7 milyar gelir açıkladı
Söz konusu yaptırım kararı değişmezse bu firma için önemli bir kayıp anlamına gelebilir zira Airbnb kısa süre önce yaptığı finansal çeyrek açıklamasında 2023’ün ilk 9 aylık periyodundaki gelirlerinin 7,7 milyar dolar ve vergi öncesi karının (EBIDTA) 2,4 milyar dolar olduğunu duyurmuştu.
Benzer bir uygulama yakında Türkiye’de de yaşanabilir zira Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kısa süre önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor. Kanun kapsamında izin belgesiz kiralamalarda kiralama yapılan her bir konut için 100.000 TL idari para cezası öngörülürken şirketlere 15 günlük bir izin belgesi alma süresi verilecek. Denetim sonucunda 15 gün içinde izin belgesi almayanlar için ceza 500.000 TL olarak uygulanacak.