Teknolojideki ilerleme ve dönüşümle beraber hemen tüm belge ve çalışmalarınız, profesyonel dokümanlarınız, kısacası tüm değerli içerikleriniz artık dijital formatta ve her yerde. Akıllı telefonunuzda, bilgisayarınızda, tabletinizde, evde, şirkette, okulda, tatilde, cebinizde ve masanızda… İçlerinde; çok değer verdiğiniz aile, arkadaş fotoğrafları, hayranı olduğunuz o meşhur rock grubunun müzikleri ve konser görüntüleri, arşivlediğiniz kült filmler ve takip ettiğiniz diziler, okul ödevleriniz ve projeleriniz, şirket dokümanlarınız, şahsi belgeleriniz, milyonlarınız olmasa da düzenli olarak tuttuğunuz muhasebe ve banka kayıtlarınız ve hayatınıza dair önemli birçok içerik mevcut.
Dünyada her yıl ortalama 60 milyon bilgisayar bozuluyor, 200.000 akıllı telefon çalınıyor veya kayboluyor. Tüm bunların sonucunda sayısız içerik kaybolup erişilemez hale geliyorken, sadece 4 kişiden 1’i düzenli olarak yedekleme yaptığını belirtiyor.
Peki, yedekleme ne demek? Özetle, bilgisayarınız, tabletiniz ve akıllı telefonunuzdaki tüm değerli içeriklerin ikinci bir kopyasını almak olarak tanımlayabiliriz. Tam güvenlik için yedeğin de yedeğini almak gereklidir. Böylece cihazınızın başına bir şey gelmesi durumunda içerikleriniz tamamen güvende olacaktır.
Yoksa sizin bir yedekleme planınız yok mu?
Sadece “kaydet”e tıklamak bir yedekleme planı olmadığı gibi, verilerin güvenle saklanması için de yeterli değildir. İçeriklerinizin sadece cihazınızda durmasıyla güvende olduklarını düşünüyorsanız veri kayıpları ile ilgili yapılmış araştırmalara göz atın:
** Elektronik cihaz kazalarının %51’i ev civarında gerçekleşiyor.
** Tüm veri kayıplarının %32’si yanlışlıkla silme, sürücüyü yeniden formatlama, bilgisayarı düşürme gibi insan hatalarından kaynaklanıyor.
** Ebeveynlerin %50’si çocukların elektronik aygıtlarına zarar verdiğini belirtiyor.
** ABD’de her hafta 12.000 dizüstü bilgisayar havaalanlarında bırakılıyor.
** Her yıl ABD’de 600.000 dizüstü bilgisayar evlerden, araçlardan çalınıyor veya umuma açık alanlarda bırakılıyor.
Bu ve bunun gibi beklenmeyen kazalar sebebiyle verileriniz silinebilir, kaybolabilir veya erişilemez hale gelebilir.