Yazılım dünyasının, mobil uygulamalar ile büyük bir değişim geçirdiğini görmezden gelmek mümkün değil. Bir zamanlar büyük kutular içinde, yüzlerce dolar ödeyerek satın aldığımız yazılımlar, internetin yaygınlaşmasıyla önce online dağıtıma geçtiler, mobil cihazların herkesin cebine girmesinden sonraysa, “uygulama marketi” denilen ve müşterilerin cep telefonundan kolayca ulaşıp, birkaç dolar ödeyerek yazılım satın alabildikleri yeni nesil pazara adapte oldular. Yazılım geliştiricileri, mobil uygulamalar sayesinde, bir anda milyonlarca kullanıcıya erişebildiklerini, yazılımı ücretsiz verdiklerinde bile reklam ve veri pazarlaması üzerinden büyük kazançlar elde edebildiklerini fark ettiler.
Microsoft bu yeni dinamiğe, Windows 8 sayesinde giriş yapmayı hayal ediyordu. Hem mobil hem de masa üstü uygulamaları birleştireceğiz bir uygulama marketi sayesinde hem bireysel hem de kurumsal müşterilerini, Microsoft’un uygulama pazarına dahil ederek, dünyada Windows ortamı için geliştirilen her yazılımdan, her uygulamadan kazanç sağlayacaktı ama olmadı çünkü Windows 8, kullanıcıların tüm isteklerini, şikayetlerini, uyarılarını göz ardı edilerek geliştirilmişti ve işletim sistemi piyasaya çıktığında çok büyük tepki aldı.
Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer’ın istifasıyla sonuçlanan Windows 8 faciası, bugün yeni Windows 10 işletim sisteminin piyasaya resmen sürülmesiyle sona erecek gibi görünüyor. Microsoft, tüm Windows 8 ve Windows 7 işletim sistemlerini ücretsiz olarak Windows 10’a yükselteceğini de açıkladı. Yani Windows 10, bir anda on milyonlarca kullanıcıya ulaşacak. Üstelik Windows 10’un, kullanıcı geri bildirimleri dikkate alınarak, kulanıcıların istekleri doğrultusunda, açık ve şeffaf bir şekilde geliştirildiği için, karşımıza kötü bir sürpriz çıkmayacağını da biliyoruz. 4 milyondan fazla test kullanıcısı tarafından aylardır test edilen Windows 10 için kullanıcılar çoktan tam puanı verdiler. Şimdi sadece onu daha fazla Windows kullanıcısına ulaştırmak gerekiyor. Microsoft bunu da, ücretsiz yükseltmeler sayesinde hızla gerçekleştirecek.
Windows 10, milyonlarca yeni kullanıcıya ulaştığında ise yazılım dünyası için yeni bir çağın başladığına şahit olacağız. Fotoğraf işlemek için yeni bir yazılıma ihtiyacı olan Windows 10 kullanıcıları, işletim sistemi içine gömülü uygulama pazarına girip, beğendikleri uygulamayı seçip yükleyecekler. Dosya sıkıştırma işlemi için yeni bir uygulamaya ihtiyacı olan kullanıcılar da aynı işlemi yapacaklar. Kelime işlem/ ofis yazılımlarına ihtiyacı olanlar, yedekleme yazılımlarına ihtiyacı olanlar, antivirüs’e ihtiyacı olanlar veya aklımıza gelecek diğer tüm yazılımlar artık görev çubuğuna iğnelenmiş uygulama mağazasına tek tıkla ulaşarak kolayca alınabilecek. Kısacası, Microsoft’un Windows yazılımlarını tek bir mağazada ve kendi kontrolü altında birleştirme hayali nihayet gerçek oluyor.
Artık satılan her Windows yazılımı için Microsoft’a komisyon ödenecek, ücretsiz uygulamaların kazandığı reklam gelirleri için Microsoft’a payı verilecek. Diğer bir deyişle, yazılım sektörü, mobil uygulama devriminden sonra yeni bir dönemece giriyor ve bu yeni kulvar Windows 10 ile koşulacak. Windows 10, Microsoft için önceki işletim sistemlerinden çok daha farklı bir anlama sahip olacak çünkü Microsoft bundan sonra tüm enerjisini işletim sistemi satmaya yoğunlaştırmak yerine işletim sistemlerini ücretsiz dağıtacak veya PC üreticilerine çok düşük fiyatlarla ulaştıracak, gelirini ise Windows uygulama mağazasında satılan yazılımlardan sağlayacak. Bakalım bu yeni dönem, yazılım endüstrisini nasıl etkileyecek?