Techinside Google News
Techinside Google News

6G teknolojisi, sağlığa zarar mı veriyor?

6G teknolojisi, sağlığa zarar veriyor olabilir! İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Bilim insanları, 6G teknolojisinin erkek üreme sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koydu. Çin’in Askeri Tıp Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, 6G’nin terahertz frekanslarındaki radyasyonunun erkek üreme sağlığı üzerinde potansiyel zararları bulunuyor. Çalışma kapsamında, erkek fareler düşük seviyelerde terahertz radyasyonuna maruz bırakıldı ve bunun üreme sağlığına risk teşkil edebileceği görüldü. Araştırmacılar, testis dokusuna zarar verme eşiğinin santimetrekare başına 115 ila 318 mikrowatt arasında olduğunu saptadı; bu değer, Çin’in santimetrekare başına 40 mikrowatt güvenlik standardını aşmaktadır. Farklı ülkelerin elektromanyetik radyasyon sınır değerleri değişiklik göstermekte; örneğin Japonya santimetrekare başına 600 mikrowatta kadar izin verirken, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde bu değer 450 mikrowatt seviyesindedir.

6G teknolojisi, sağlığa zarar veriyor olabilir!

Çalışmada, erkek farelerin üreme organları üzerinde terahertz radyasyonunun etkileri incelendi. Bu fareler yalnızca 5 dakika terahertz radyasyonuna maruz bırakıldığında, ciltlerinde anında iltihaplanma belirtileri ortaya çıktı, ancak testislerde ilk bakışta bir etkilenme gözlemlenmedi. Ancak daha detaylı incelemeler, radyasyona bağlı olarak testislerde iltihaplanma belirtilerinin geliştiğini ve beyaz madde artışının oluştuğunu gösterdi. Araştırmacılar, radyasyonun kan dolaşımı yoluyla iç üreme organlarına iltihap taşıyan yeni bir yol açmış olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, sperm fonksiyonlarını ve doğurganlığı etkileyebilecek genetik değişiklikler de gözlemlendi. Buna karşın, sperm hareketliliği başlangıçta normal görünmekteydi.

6G teknolojisi, sağlığa zarar veriyor olabilir!
6G teknolojisi, sağlığa zarar veriyor olabilir!

Çalışma sonuçları, radyasyonun yol açtığı iltihaplanma ve genetik hasarın farelerin vücudunda geçici olduğunu ve iyileşmenin mümkün olabileceğini gösterse de, uzun vadeli etkiler belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, terahertz radyasyonuna sürekli maruz kalmanın sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendirecek yeni çalışmalar yapmayı planlamaktadır.

6G teknolojisi, saniyede 1 terabit gibi yüksek hızlara ulaşarak 5G’den çok daha hızlı veri iletimi sunma potansiyeline sahip. Bu hızlardan faydalanan terahertz teknolojisinin askeri uygulamalar başta olmak üzere birçok alanda kullanılması bekleniyor. ABD Hava Kuvvetleri, yüksek irtifalı uçaklar için terahertz tabanlı yüksek hızlı iletişim sistemlerini geliştirirken, Çin de terahertz radarlarını gelişmiş denizaltı tespiti gibi alanlarda kullanmak için çalışmalar yürütüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir