Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın CNBCE’de katıldığı programda yaptığı ve aynı zamanda bakanlığın internet sitesinde de yer bulan açıklamalar ise akıllara “yeni bir erteleme daha mı olacak?” sorusunu getirdi.
Bakan Işık’ın “Hedef 5G” başlığıyla yayınlanan açıklamasında Türkiye’nin halihazırda 3.8G seviyesinde bulunduğu belirtilirken, bir sıçrama için 4G yerine 4,5G olması gerektiği ifade edildi. Yerli uçak tartışmaları hakkında da yorum yapan Bakan Işık’ın 4G’ye dair söyledikleri ise şu şekilde:
“3,8G ile 4G arasında aslında fazla bir fark yok fakat Türkiye, 3,8G’den bir sıçrama yapacaksa eğer, bunun 4G olması yerine 4,5 olması en makulü şu anda. Ulaştırma Bakanlığımız da bunu benimsedi. 4,5G’ye geçerken de Türkiye’nin önceliği bu teknolojiyi yerli olarak geliştirmek olmalı. Türkiye 4,5G teknolojisine odaklanır bütün imkanlarını seferber eder ve bu teknolojide belirli bir konuma gelirse, sadece teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten ve ihraç eden konuma gelir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurgusu da özellikle bu anlamdaydı. Yani önümüzdeki süreçte 4,5G’ye odaklanacağız. 5G daha ileri bir aşama, daha standartları oluşmadı.
Benim önceliğim teknolojinin yerli üretilmesi. Burada alınan karar son derece doğru. Bu konuda bir seferberlik yapıp, Türkiye’yi 4,5G’ye geçirmek. Yani LTE Advanced noktasına geçirmek. Bu 5 olmayacak zaten. Dünyada 5 uygulamada değil. 5’in hangi standartlarda olacağını daha net olarak da bilmiyoruz. Şu anda dünyada var olan 4,5G teknolojisi, yani LTE Advanced teknolojisi. Türkiye bu teknolojiyi yakalayabilir, bunu yerli üretimle de başarabilir. Bu noktada Türkiye’nin hazırlıkları da var.”
İhale yeniden ertelenir mi?
Bakan Fikri Işık’ın açıklamalarında dikkat çeken noktalar arasında LTE Advanced ve yerli üretim öne çıkıyor. İlk ihalenin öncesinde Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe yerli olmayacaksa ihale olmasın demiş ve BTK’ya yönelik suçlamalarda bulunmuştu.
Öğe’nin bu çıkışının ardında ise çalışmaları bir süredir devam eden yerli 4G baz istasyonunun henüz tamamlanmamış olması yatıyordu. Ulak adı verilen bu proje Aselsan, Netaş ve Argela işbirliğiyle geliştirilmiş durumda. Ancak yeni bir ürün olması ve yoğun rekabette ne kadar ilgi göreceği biraz da ihale şartnamesinde belirlenen “yerli baz istasyonu kullanım oranıyla” ilgili olacak.
Bu noktada henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da Bakan Işık’ın açıklamalarından Ulak’ın pazarda kendine yer bulması adına yeni bir ihale ertelemesi çıkması şaşırtıcı olmayacak. Net bir tarih vermek mümkün olmasa da yerli üretim çalışmalarının kapsamının genişlemesi için 2016’nın ilk yarısı şu an en mantıklı tarih gibi görünüyor.