Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, mobil işletmecilerin altyapı yatırımlarını sürdürdüğünü belirtti. 2016 yılı ikinci çeyrek döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam yatırımın yüzde 14,7 artarak 1,67 milyar liraya ulaştığı ifade edilen açıklamada, her geçen gün daha fazla yerleşim yerinde de 4,5G hizmetinden yararlanmanın mümkün hale geldiğini belirtildi.
BTK tarafından 4,5G kullanımına ilişkin açıklanan en önemli verilerden biri, hem cihazı hem de SIM kartı 4,5G uyumlu olan abonelerin aylık ortalama 3,4 gigabayt veri kullandıkları oldu. Tüm mobil genişbant internet abonelerinin ortalamasına bakıldığında ise veri kullanımı aylık 1,9 gigabayt olarak görülüyor.
Kapsanmış alanlardaki iyileştirmelerin, bu alanlarda erişilebilen hızları artırdığına dikkati çeken Dr. Sayan, “İlerleyen günlerde 4,5G teknolojisinin ülkemize hızla yayılmasını ve daha çok vatandaşımızın yüksek hızlı mobil veri hizmetinden istifade etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan, 2016 yılı Nisan-Mayıs- Haziran aylarındaki gelişmeler, önceki dönemlerle karşılaştırmalı olarak incelendiğinde, sektörde önemli gelişmelerin yaşanmaya devam ettiği görülmektedir. Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2015 yılındaki net satış gelirleri 39,6 milyar lira olarak gerçekleşmişken, 2016 yılı birinci çeyreğindeki net satışları 10,5 milyar lira, ikinci çeyreğinde 11,14 milyar lira oldu. Abone sayısı itibarıyla bu dönemde 11,25 milyon sabit abonenin yanında mobil hizmetlerde abone sayısı 73,65 milyon olmuş ve penetrasyon oranı yüzde 93,5 düzeyinde gerçekleşmiştir. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda mobil penetrasyon oranı yüzde 106 olarak gerçekleşmiş olup, bu rakam 0-9 yaş haricindeki vatandaşlarımızın ortalama olarak en az bir mobil telefon hattına sahip olduğunu göstermektedir. 2016 yılı ikinci çeyrekte, 426 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bu dönemde 2,9 milyon abone numarasını taşımış olup, toplamda bugüne kadar 96 milyonun üzerinde numara taşıma işlemi gerçekleşmiştir” açıklamasını yaptı.
Genişbant verilerine bakıldığında, 9,9 milyonu sabit abone, 45,3 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 55,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldığını belirten Sayan, internet abone sayısının birinci çeyreğe kıyasla 2016 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 24,6 arttığını, en yüksek artışın yaklaşık yüzde 30,8’lik bir oranla mobil cepten internette, ardından yaklaşık yüzde 20,7’yle de Eve Kadar Fiberde (FTTH) gerçekleştiğinin görüldüğünü söyledi. Sayan, geçen yılın aynı döneminde 256 bin 829 kilometre olan fiber uzunluğunun, 2016 yılı ikinci çeyreğinde 277 bin 758 kilometreye ulaşarak yüzde 8’in üzerinde bir artış gerçekleştiğini, fiber abone sayısının da aynı dönemde yüzde14,1 artışla 1,56 milyondan 1,78 milyona ulaştığını kaydetti.
BTK Başkanı Dr. Sayan, 1 Nisan’da kullanılmaya başlanan 4,5G hizmetinin artık insan hayatında daha fazla yer edindiğini vurgulayarak, 4,5G’nin getirdiği yüksek hızlı interneti kullanan sayısının hızla arttığını, haziran ayı sonu itibarıyla 30 milyon vatandaşın 4,5G aboneliğine geçiş yaptığını belirtti. Buna karşılık cihazı veya SIM kartının 4,5G hizmetine uyumlu olmaması nedeniyle aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısının haziran itibarıyla 13,3 milyon olarak gerçekleştiğini aktaran Sayan, ağustos sonu itibarıyla ise 15,3 milyonu geçtiğini kaydetti.
Türkiye’de fiber yatırımın yetersizliği baz istasyonlarına yansıyor
Büyük oranda veri transferleri gerçekleştiren baz istasyonları, bağlı oldukları merkez ile haberleşmek için fiber optik bağlantılar kullanmak zorunda. 4,5G’nin yüksek hızları ile mevcut fiber altyapı bu hızların altında ezilmeye başladı ve yeni yatırımlar yapılmadığı takdirde daha yüksek hızlara veya daha fazla veri kullanımına erişmek mümkün olmayacak. Genel olarak Türkiye’nin ortalama internet hızına bakıldığında, 7,2 Mbps ile dünya sıralamasında 64. olduğumuzu görüyoruz. BTK tarafından açıklanan 55,3 milyon genişbant internet abonesinin ayda ortalama kullandığı 1,9 gigabaytlık veri, günümüz internet standartları için solda sıfır kalıyor. 55 milyon küsur insanın oralaması, günde yalnızca 63 megabayt internet kullanıyor demek oluyor. Bir tek YouTube videosu kadar. 4,5G abonelerinin kullanımı ile bu hesaba göre günde 113 megabayt civarı oluyor. Ortalama iki Facebook videosu kadar.
Yani interneti kullanmıyoruz çünkü fiber altyapısındaki zaaflar yüzünden hızlı internet hizmeti verebilmek ülkemizde oldukça pahalıya mal oluyor. Oysa fiber altyapının güncellenmesi, geliştirilmesi, başka şirketlerin de fiber altyapılar kurabilmesinin önünün açılması gibi basit düzenlemeler ile ülke içindeki internet hızlandırılabilir ve ücretler bir anda aşağı çekilebilir. Dile getirilen bir diğer basit çözüm ise, Kablo TV için döşenen ancak projenin askıya alınması ile atıl duran hali hazırdaki fiber optik şebekenin internet kullanımına ayrılması.
Bugün açıklanan Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı çerçevesinde belirtilen yerli malı ürün ve hizmetler kullanımına, telekom sektöründe çok önceden başlanabilirdi. ULAK Projesi kapsamında üretilen 4,5G baz istasyonu için Nisan 2016’da yerli malı belgesinin alınmış olduğunu hatırlatalım. Bu ürünün işletmecilerimizin şebekelerinde belirli oranlarda yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülüğünün karşılanmasında önemli bir araç olacaktır.