Çin, yenilenebilir enerji altyapısındaki üstünlüğünü bir kez daha göstererek dünyanın en büyük pompaj depolamalı hidroelektrik santralini devreye aldı. Hebei Eyaleti’nin Fengning ilçesinde inşa edilen bu devasa tesis, 40 GWh enerji depolama kapasitesiyle bir “mega batarya” olarak işlev görüyor. Proje, Pekin ve Tianjin şehirlerinin enerji ihtiyaçlarını desteklemenin yanı sıra çevredeki 10 GW kapasiteye sahip rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle entegre çalışacak. Bu şekilde, değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonunda esneklik sağlayacak.
40 GWh kapasiteli dünyanın en büyük bataryası hizmete giriyor
Yaklaşık 2,6 milyar dolarlık bir yatırımla 11 yılda tamamlanan tesis, Çin Devlet Şebeke Kurumu tarafından işletiliyor. Santralde her biri 300 MW kapasiteli 12 tersinir pompa türbini bulunuyor ve toplamda 3,6 GW gücünde enerji üretimi yapılabiliyor. Yıllık 6,61 TWh enerji üretim ve 8,71 TWh enerji depolama kapasitesine sahip olan tesisin, enerji sistemlerine istikrar getirme ve ani yük dalgalanmalarını karşılama konusunda önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.
Fengning Tesisi, 45,04 milyon metreküp kapasiteye sahip bir üst rezervuar ve 71,56 milyon metreküplük bir alt rezervuar içeriyor. Üst rezervuar dolu olduğunda, santrali 10,8 saat boyunca tam kapasitede çalıştıracak enerji sağlayabiliyor. Ayrıca, dünyanın en büyüğü olan yeraltı güç merkezi ve 50 kilometreyi aşan 190 yeraltı tüneliyle projede mühendislik harikası çözümler kullanılmış. Değişken hızlı pompa türbini teknolojisi sayesinde sistem, rüzgar ve güneş enerjisinin anlık değişimlerine hızlı bir şekilde yanıt vererek şebeke stabilitesini artırıyor.
Enerji depolama teknolojilerine artan talep, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkili kullanılmasını zorunlu kılıyor. Her ne kadar lityum iyon bataryalar günümüzde yaygınlaşmış olsa da, Çin gibi uygun coğrafi koşullara sahip bölgelerde pompaj depolamalı hidroelektrik sistemleri daha ekonomik, verimli ve çevre dostu bir çözüm sunuyor. Çin, hali hazırda 40 GW pompaj depolama kapasitesiyle dünya lideri konumunda ve inşaat halindeki 53 GW’lık yeni tesisleriyle bu liderliği daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Bu projeler, küresel enerji dönüşümünde önemli bir örnek teşkil ediyor.