Site icon TechInside

2022, Türkiye’de servis modeli bankacılığı ve fintek yılı olacak

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ’NDEKİ İLK EKONOMİ ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanlığı, 2022 yılını Türkiye’de servis modeli bankacılığının miladı olarak görüyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından 31 Aralık 2021’de yayımlanan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nda bu alana yapılan vurgu, önümüzdeki dönemde fintek yatırımlarının artacağının ve ekosistemin daha canlı hale geleceğinin göstergesi kabul ediliyor.

Raporda, “Parlak Gelecek” başlığı altında, “2020 ve 2021 yılında regülatif anlamda yapılan bir çok düzenleme hem bankacılık hem fintek sektörünü önümüzdeki dönemde daha da ileri taşıyacaktır. 2022 yılı dijital bankacılığın, servis modeli bankacılığının miladı olacak şeklinde nitelendirilebilir” ifadesi kullanılıyor.

Türkiye’de fintek ekosistemi gelişiyor

Bu parlak geleceğe ulaşma konusunda bulunulan nokta da raporda ayrıntılı olarak açıklanıyor ve “İnovasyon dostu düzenlemeler sayesinde, Türkiye’deki fintek ekosistemi her geçen yıl büyüyerek, fintek sayısı 520’ye, lisanslı ödeme kuruluşu ve e-para şirketi sayısı ise 56’ya çıkmıştır. Türkiye’de fintek girişimleri hem bankaların hem girişim sermayesi fonlarının gözde sektörlerinden biridir. Bankaların kurduğu fonlar finteklere yatırım yaparken, hızlandırma programlarıyla daha çok fintek girişimi çıkması için destek olunmaktadır.

Paya dayalı kitle fonlaması, açık bankacılık, servis modeli bankacılığı, dijital bankacılık ve uzaktan kimlik doğrulama gibi regülatif değişiklikler önümüzdeki dönemde fintek ekosisteminin daha da hareketleneceğinin en önemli göstergeleridir” deniliyor.

Türkiye’nin halihazırda bankacılık, teknoloji kullanımı ve dijitalleşme açısından güçlü bir konuma sahip olduğuna vurgu yapılan raporda, Türkiye ile ilgili temel göstergelere de atıfta bulunuluyor. Türkiye 82,8 milyon kredi kartı sahipliğiyle dünyada yedinci ve kredi kartı işlem sayısı bakımından dokuzuncu sırada yer alıyor. 1,7 milyon POS cihazı, yüzde 48 mağaza içi temassız ödeme oranı, 52 binin üzerinde ATM ve 70,3 milyon aktif bireysel dijital bankacılık müşterisi Türkiye’yi bankacılık alanında lider ülkelerden biri yapan diğer göstergeler.

2020’de karekod teknolojisinin kullanımı konusunda bir standart getirilmesi ve 2021’de atılan diğer adımlar, finteklerin ya da finansal teknoloji geliştiren banka bağlantılı tekfinlerin yapacağı işlerin çeşitleneceğine işaret ediyor. 2021’de ödeme kuruşları ve elektronik para kuruluşlarının IBAN oluşturulabilmesi sağlanırken paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına ilişkin usul ve esaslar da düzenleniyor. Son olarak Servis Modeli Bankacılığı ve Dijital Bankacılık yönetmeliğinin yayınlanması da, üzerindeki tartışmalar sürmekle birlikte ileri doğru atılmış bir diğer düzenleme adımı.

Bunlara işaret eden raporda 2016-2021 döneminde finteklerin aldığı yatırımların dalgalanmakla birlikte 2021’de 64 milyon dolar tutarında 29 melek ve girişim sermeyesi fonu (VC) yatırımıyla bu dönemin rekorunu kırdığı da görülüyor. Raporda aynı dönemde fintek şirketlerinden yapılan çıkışlar da yer alıyor.

Fintek Ekosistemi Raporu’nda, Türkiye’de başarı öyküsü yazmış liderlerin ve uzmanların görüşleri bu rakamsal verilerin arkasındaki hikayeyi anlamaya yardımcı oluyor. iyzico Kurucu Ortağı ve CEO’su Barbaros Özbuğutu, “Finansal ürün ve hizmetlerin toplumun tüm kesimlerine sunabilir hale getiren fintekler, finansal kapsayıcılığın artmasına da pozitif katkıda bulunuyor.

Fintek endüstrisinin henüz başlangıç seviyesinde olduğu kabul edilse de gerek ekosisteminin genişliği gerekse geleneksel yerleşik finansal kurumlara etkisi bakımından geleceğin finans endüstrisi finteklerle şekillenecek. Türkiye, fırsatlar vadeden pazar dinamikleri ve e-ticaretteki büyüme hızıyla küresel ticaret için cazip bir merkez. İstanbul Finans Merkezi ile beraber bu cazibenin giderek artacağına ve Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli açığa çıkartarak küresel fintek liginde hızla üst sıralara tırmanacağına inanıyoruz” yorumunu yapıyor.

Figopara – Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar da, “Pandeminin de etkisiyle artan nakde erişim ihtiyacının fintek sektörünün geliştirdiği çözümlerle karşılandığı ve böylece finteklerin finansmana erişim ve ödemelerin sürdürülebilirliği noktasında öneminin bir kez daha anlaşıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ekosistemin tüm bileşenlerinin bir arada olması sinerji

yaratıyor. Bu bağlamda atılan önemli adımlardan biri olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) açılmasını takiben, şirketlerle birlikte regülatörün de aynı yerde olmasıyla yeni ürün ve hizmetler hayata geçirmek için ideal bir ortam oluşacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulunuyor.

212 Kurucu Ortağı Numan Numan, odağımızı daha fazla İstanbul Finans Merkezi’ne çeviriyor. Numan konuyu, “İstanbul Finans Merkezi projesi gerekli regülasyon, yönetmelikler ve güvenli bir ortam ile tamamlandığında istediğimiz sonuçları verebilecektir. Bu temel koşullar sağlandığında yerli veya yabancı yatırımcıların çok daha fazla aktif olacağına inanıyorum. Biz burada büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz, o yüzden Türkiye’deyiz ve Türkiye’de yatırımlara devam ediyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.

“T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, ülkemizin fintek konusunda dünyanın önemli ve önde gelen ülkeleri ve toplumları arasında bulunmasını en öncelikli hedefleri arasında değerlendirmekte ve bu konuda çok aktif olarak çalışmaktadır. Ayrıca

düzenleyici kurumlara da aynı yönde yönlendirmede bulunmaktadır” ifadeleri ile konunun en üst düzeyde sahiplenildiğini ortaya koyan SRP-LEGAL Kurucu Ortağı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün, “Halihazırda fintek sektörüyle ilgili yeni ikincil düzenleme Türkiye’nin bu konuda önemli bir dönüm noktasında olduğunun göstergesidir. Sektörün yönünü çizen yeni regülasyonun kapsam ve içeriği hem yabancı yatırımın karar alma güdüsü üzerinde hem de mevcut işletmelerin ticari planlamalarında belirleyici etkiye sahip olacaktır” sözleriyle devam ediyor.

Bütün bu açıklamalar önümüzdeki dönemde fintek yatırımlarının artacağına ve siyasi otoritenin en üst noktasından bu konuya öncelik verdirdiğine işaret ediyor.

Exit mobile version