Ekonomik göstergelerin önemle takip edildiği ve değişkenlik gösterdiği bugünlerde Dopigo, E-Ticaret sektörünün ekonomik ve ticari beklentilerini bizzat E-Ticaret sektörünün içerisindeki oyuncuların ve aynı zamanda değişik platform ve web sitelerinden satış yapan şirket yöneticilerinin gözünden değerlendirdi.
Dopigo vasıtasıyla E-Ticaret operasyonlarını yönetmeye devam eden 150’den fazla farklı kullanıcının 2018 yılının ilk altı ay sonuçlarını değerlendirdiği ve gelecek altı ayın beklentilerini ortaya koyduğu E-Ticaret Görünüm Araştırması serisinin ikincisi yayımlandı. Dönemsel olarak tekrarlanan araştırma serisi ile gelişmeler ve beklentiler takip ediliyor.
İnternet alışverişleri en gözde pazar olmaya devam ediyor
Çoğunlukla fiziksel mağaza sahibi de olan araştırma katılımcılarının yüzde 83’ü beş yıldan daha az bir süredir E-Ticaret ile uğraşıyor. Serinin ilk araştırma sonuçlarında bu oranın yüzde 70’ler civarında olduğunu düşünürsek E-Ticarete online pazaryerleri aracılığıyla giriş yapanların oranında dikkate değer bir artış görülüyor.
Online pazaryerlerinde (Hepsiburada, n11.com, Gittigidiyor.com, Amazon Türkiye) satış yapan katılımcıların yüzde 47’si ayrıca kendilerine özel bir E-Ticaret web sitesine de sahip.
Katılımcılar; fiziksel, toptan ya da E-Ticaret satış kanalları arasında kıyas yapıldığında en çok geliri E-Ticaret üzerinden elde ettiklerini beliriyor. Online pazaryerleri ve E-Ticaret web siteleri birlikte değerlendirildiğinde en çok geliri bu alandan elde ettiğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 71 iken, fiziksel mağazalarından en çok gelir elde ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 18, toptan satış vasıtasıyla en çok geliri elde ettiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 11’de kalıyor.
Katılımcıların yüzde 76’sı geçtiğimiz altı ayda yeni satış kanalları bularak, yüzde 54’ü ise yeni ürün fikirleri bularak genişlemeye gittiğini belirtiyor. Bu alanları yüzde 24 ile ofis, mağaza ve depo yatırımları, yüzde 18 ile yeni teknoloji satın alımları takip ediyor. Bir önceki araştırmaya göre; yeni teknoloji satın alımlarında ve yeni çalışanları işe alma oranlarında düşüşler söz konusu.
E-Ticarette gelecek beklentileri olumlu
Ekonomik risklerin giderek arttığı geçtiğimiz altı ayda E-Ticarete yaptıkları yatırımları değerlendirmeleri istendiğinde, katılımcıların yüzde 26’sı yaptığı yatırım kadar kazancı olduğunu, yüzde 40’ı yaptığı yatırımdan daha az kazanç elde ettiğini belirtirken yüzde 7,4’ü yaptığı yatırımın beş katından fazla, yüzde 28’i ise yaptığı yatırımın iki katından fazla kazanç sağladığını belirtiyor.
Önümüzdeki altı ayda yaptıkları E-Ticaret yatırımlarından bekledikleri getiriyi değerlendiren katılımcıların yüzde 24’ü yaptıkları yatırımın beş katından fazla, yüzde 42’si yaptıkları yatırımın iki katından fazla, yüzde 25’i yaptığı yatırım kadar, yüzde 9’u ise yaptığı yatırımdan daha az kazancı olacağını tahmin ediyor.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 55’i 2018 yılının ilk altı ayında E-Ticaretteki ortalama faaliyet büyüklüğünün yüzde 10’dan fazla arttığını belirtti. Bunun yanı sıra tüm katılımcıların yüzde 80’i gelecek altı ayda tüm ekonomik koşullara rağmen E-Ticaret faaliyetlerinde bir artış bekliyor.
E-Ticaret girişimcisinin en büyük problemi ürünlerini fiyatlandırma
2017 yılını değerlendirmesinde, E-Ticaret yapanların ortak problemleri sırasıyla; paketleme, fatura kesme, stok takibi ve ürün araştırma olurken, 2018 yılının ilk altı ayına göre en büyük problemler sırasıyla; ürün fiyatlandırma, ürün paketleme, ile ürün araştırma ve stok takibi olarak yer değiştirmiş durumda. Bunun başlıca sebebi ise son dönemdeki hareketli döviz kurlarının ürün fiyatlandırmalarına doğrudan etki etmesidir.
E-Ticaretten elde edilen gelir artıyor
E-Ticaretten elde ettikleri gelirin 2018 yılının ilk altı ayında nasıl gerçekleştiğini sorduğumuzda katılımcıların yüzde 54’ü gelirlerinin yüzde 10’dan fazla arttığını belirtiyor.
Yüzde 25’ü ise yüzde 10’dan az arttığını belirtirken, ekonomik koşullar ne olursa olsun katılımcıların yüzde 75’den fazlasın E-Ticarette gelirlerini artırmış. yüzde 7,5’lik bir kısım ise gelirlerin bir önceki yıla göre aynı kaldığını ifade ediyor.
E-Ticaret için saatli bomba: Döviz kuru
2018 yılının devamında yaklaşık yüzde 50’lik bir oranla beklenen en büyük riskin döviz kurundaki yükselmeler olduğunu belirten katılımcılar, aslında yine döviz kurunun artmasıyla doğru orantılı olarak kargo maliyetlerinin yükselmesinden ve enflasyon artışından endişe duyuyor.
Yüzde 3,6 ile en düşük risk; müşterilerin E-Ticaret harcamalarındaki azalma olarak görülüyor.
Araştırma doğrultusunda katılımcılardan giderlerinin sıralamasını yapmaları istendiğinde, bir önceki araştırmamıza kıyasla yerini koruyan satın alma maliyetleri ilk sırada yer alırken, yine bir önceki araştırmada ikinci sırada yer alan operasyonel giderlerin yerini kargo maliyetleri almış durumda.