Önümüzdeki 15 yılın dört ana trendi, sadece teknolojiyi değil, ekonomik bütün alanlarla birlikte, sosyolojiyi ve yaşam biçimlerimizi de etkileyecek. Hatta siyasetin bile yeniden şekilleneceği iddiasında bulunulabilir.
4 megatrendi hatırlatalım: Bulut Sistemler, Big Data, Nesnelerarası İletişim ve Sosyal Medya…
Yeni dönemde, ileri teknoloji ürünlerinin mobil kadar konuşacağımızı ve pazarda etkin olacak. Burada teknolojiye yönelik trendleri başlıcalarından şöyle sıralayabiliriz:
Sanal Gerçeklik Gözlükleri:
Oculus olarak tanımlanan sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik ürünlerinde, yeni dönemde yeniliklerde sıçrama yaşanabilir. Başta oyun sektörü olmak üzere, tanıtım, sunum ve pazarlama alanında kendini gösterecek olan gözlükler için telefonumuzu kullanmak yeterli olabilir. Oculus Rift ve Samsung Gear VR gibi cihazlar, önümüzdeki yıl pazara yeni versiyonlarıyla gelirken başka markaları piyasaya girmesini bekleyebilirsiniz. Sistemin eğitim ve öğretimde de kullanılması mümkün hale gelecek.
Ödeme sistemleri:
Apple Pay, PayPal gibi ödeme sistemlerini daha çok konuşacağız. Daha uyumlu tasarımlar, daha fazla mobil uygulama, yeni mobil girişimler ve mobil ödemelerdeki artış dolayısıyla mobilin popülerliği artacak. Bitcoin’in altyapısı olan Blockchain defalarca zedelenmesine rağmen, işlemlerin bütünlüğünü sağlamak için daha uygun bir hale gelebilir. Bankalar da bu altyapıyı kullanabilir.
Yeni medya deneyimleri:
İçerik internet medyasında önem kazanmaya devam edecek. İçerik yönetimi konusunda uzmanlık ve içerik yönetim yazılımları artacak. Kullanıcı deneyimini ve süreçleri daha keyifli hale getirmek ve etkileşimi artırmak için kullandığımız video içerik yükselişini sürdürecek. Video içeriklerin, toplam tüketici içeriği baz alındığında gelecekte yüzde 70’lere ulaşması öngörülüyor. Üç yıl önce huffingtonpost.com satışı ve bu yıl da Business Insider’ın satışı gibi internet medyasında yeni satışları tetikleyecek ve gündem oluşturacak. YouTube, Netflex, Periscope veya benzeri yeni mecralar bekliyor.
Sürücüsüz araçlarda yenilikler:
Her ne kadar bütün otomobil markaları 2017 ve sonrasına hazırlansa da, yıl boyu sürücüsüz araçlar gündemden inmeyecek. Bütün bilişim ve otomobil fuarlarının gözdesi bu araçlar olacak.
Dijital reklam her yerde:
Led sistemlerin yaygınlaşması ve akıllı sensörler bilboard ve mağaza vitrinlerini interaktif hale getirecek. Giyilebilir ürünler ve mobil uygulamalarla entegre olan reklamcılık örnekleri her yerde karşımıza çıkacak. Bu arada sosyal medyadaki reklam yoğunluğu için reklam brokerlerı uzmanlığına ilgi artacak.
Kamunu gözü “Akıllı Şehir” sistemlerinde:
Bir şehirdeki bütün hizmetler ve birimlere yönelik akıllı uygulamalar hayata geçiyor. Birimlere ait uygulamalardan öte, artık Akıllı Şehir Sistemleri hayata geçmeye başladı. Kamu yönetimleri, bu sistemlere ilgisini artıracak. Bilişim sektörüne sıçrama sağlayacak bir gelişme olarak bakabiliriz. Yakında sadece sistem satışları değil, pilot akıllı şehir projelerini de konuşmaya başlayacağız.
Eticaret’te yeni deneyimler:
Eticaret, geçmiş yıllardaki yükseliş trendini değiştirirken, mağaza içi deneyimleriyle uygulamalarını güçlendirecek. Diğer taraftan Facebook, Twitter ve Instagram gibi ünlü sosyal medya sitelerinin kendi platformlarında online satışa olanak tanıması ile birlikte sosyal medyanın gücü ciddi boyutlara ulaşacak.
Sosyal Medya değişim:
Sosyal medyada reklamlar ve birbiriyle etkileşimler artırılacak.
Anlık video ve fotoğraf paylaşım platformu olarak son zamanlarda ciddi kullanım boyutlarına ulaşan Snapchat uygulaması 2016 yılında çok daha popüler bir hale gelecek ve dijital trendler arasında bulunacak. Dünyanın en büyük gazete ve dergisi kabul edilen Medium da yükselen bir ivme kazanacak.
Teknolojide yenilikler bunlarla sınırlı değil ve dar alanlarda yeni trendler bu listeye eklenecek. Bir de teknolojinin her sektörde etkin kullanımları da olacak.
Peki, sizin teknoloji trendleriniz hangileri olacak?