Microsoft’un HoloLens isimli artırılmış gerçeklik kaskını bir köşeye koyarsak, 2015 yılı sanal gerçeklik adımları açısından kısır bir yıl olarak geride kaldı.
Her ne kadar çeşitli tüketici fuarlarında sıkça gündeme gelse de sanal gerçeklik kaskları, son tüketiciye henüz aktif olarak ulaşabilmiş değil.
Ancak firmaların son atılımlarına göre 2016 yılı, sanal gerçeklik için elle tutulabilir bir yıl olacak.
Bilindiği gibi; Oculus, Sony, Valve ve HTC, aktif sanal gerçeklik kaskları ile tüketici duyurularını ve tanıtımlarını yapan firmalar arasından öne çıkan isimlerdendi. Bu isimler arasından son tüketiciye en yakın isim ise, Oculus Rift kaskı idi. Ancak Oculus Rift’te geliştirici versiyonundan öteye geçememişti.
Baş dönmesi, mide bulantısı ve düşük çözünürlük eksilerinin yanına eklenen içerik yoksunluğu da, yine Oculus Rift modelinin sık sık ertelenmesine sebep olmaktaydı.
Yapılan son açıklamara göre ise Oculus, Rift sanal gerçeklik kaskı için söz konusu bu sıkıntıların önüne geçmeyi başarmış ve 2016 yılı için ciddi son tüketici ürünleri ile aktif olarak pazarda yer almayı planlıyor.
Oculus tarafı için söz konusu bu beklentiler bir yana dursun, Valve ve HTC ortaklığında geliştirilen sanal gerçeklik kaskı Vive için ise, Valve tarafından ciddi bir açıklama geldi.
Yapılan son açıklama göre ise iki ismin ortak ürünü Vive sanal gerçeklik kaskı, ciddi bir gelişim gösterdi ve daha şimdiden rakiplerinin önüne geçmeyi başardı.
Henüz bu yeniliğin ne olduğu ile ilgili bir bilgi yok ancak hedef gösterilen tarih, yine 2016 yılı…
Öte yandan bahsi geçen diğer firmalar da, 2016 Mobil Dünya Kongresi kapsamında boy göstermeye hazırlanıyor. Ve özellikle Valve ve Oculus kanadından 2016 yılı için somut adımlar görmek mümkün gibi görünüyor.
Yeni yeni “saman alevi” olarak değerlendirilmeye başlanan sanal gerçeklik kaskları için beklentiler, 2016 yılına yoğunlaşmış durumda. Öyle ki markalar da bu sıkıcı sürecin olumsuz etki oluşturabileceğini düşünüyor olacak ki, çalışmalarına ciddi hız katmış durumdalar.
Özetle, 2016 yılının ilk çeyreği itibariyle sanal gerçeklik sektörünün yeniden alevleneceğini ve bu defa kalıcı adımlar atılacağını söylemek, yanlış olmayacaktır.