Site icon TechInside

2015, telefon satışlarında rekor kırdı

smart

2016 yılı, Apple’ın iPhone satışlarında ilk kez düşüş gördüğü bir yıl olacak gibi görünüyor ancak 2015 yılında tüm telefon üreticilerinin satış konusunda rekor kırdığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. 1,4 milyar adetlik rekor aynı zamanda, iPhone satışlarında beklenen düşüşü de açıklıyor.

Özellikle 2016’nın son çeyreğindeki satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre %6 artarak yıllı performansa büyük katkıda bulundu. Ancak telefon satışlarındaki artık, firmalar bazında 2015’in çok iyi geçtiği anlamına gelmiyor. Öncelikle 2015 yılındaki satışların büyüme hızı, önceki yıllara oranla çok küçük kaldı. Bunun nedeni olarak da en büyük pazar olan Çin’de artık çoğunluğun telefon sahibi olması ve yeni telefon satın almak için acele etmiyor olmaları.

Öte yandan, toplam satış miktarının büyük miktarını Samsung ve Apple gerçekleştirmiş bulunuyor. Samsung, 2014’e 317 milyon telefon satarken 2015’te 319 milyon  telefon satmışken, Apple da satışlarını 193 milyon’dan 231 milyon adede çıkardı. Yani iki firma toplamda 550 milyon telefon satarak pazarın %40’ını temsil ediyor. Pazarın kalanı ise irili ufaklı onlarca firma tarafından paylaşılıyor. Zaten kalan firmalardan üçü Huawei, Motorola ve Xiaomi toplam 250 milyon satışla %18 pay alıyorlar. Dolayısıyla, HTC, Microsoft, Sony, LG, Asus gibi diğer markalar piyasanın kalan %42’sini küçük paylarla paylaşıyorlar.

Rakamlar da gösteriyor ki, bir yılda 1.4 milyar adet telefon satan üreticiler artık telefon satışlarında yavaşlamayla karşılaşmak üzereler. Teknolojinin imkanları artık çok çarpıcı yeni bir telefon üretmeye imkan vermediği için, tüketicileri heyecanlandıran ve ellerindeki telefondan hızla vazgeçerek yeni bir telefon satın almalarını sağlayacak yeni bir ürünle karşılaşmadığımız sürece 2016 ve ötesinde satışların biraz yavaşlayacağını tahmin etmek zor değil.

Bu trendin ilk işaretini, 2016’da iPhone satışlarında düşüş yaşanacağını açıklayan Apple verdi. Eğer gerçekten katlanabilir, kıvrılabilir, pratik ve etkileyici bir telefon piyasaya süremezse Samsung’un da bu gerçekle yüzleşmek zorunda kalacağını biliyoruz. 2015’te kıvrık kenarlı modelleriyle büyük sükse yapan Samsung’un kendisi de 2016’da daha fazla telefon satabilmek için “kıvrık kenarlı” telefonlardan daha etkileyici bir teknolojiyi piyasaya sürmek zorunda olduğunun farkında.

Ayrıca 2016’da, telefon satışlarını olumsuz etkileyecek bazı gelişmeler de bekliyoruz. Mart’tan sonra piyasaya çıkmaya başlayacak olan sanal gerçeklik gözlüklerinin, teknoloji marketlerinde telefonlardan rol çalan ürünlere dönüşmesi sürpriz olmayacak. Medya ve tüketiciler, 1980’li yıllardan beri büyük bir fenomen olan ancak bri türlü gerçeğe dönüşemeyen sanal gerçeklik kavramını tadabilmek, bu deneyimi yaşayabilmek için VR gözlüklerine büyük ilgi gösterecekler. Toplam maliyeti 1000 doları geçecek olan bu “deneyimlemenin” bu yıl teknolojiye meraklı tüketicilerin cebindeki teknoloji bütçesinin önemli kısmını kendine çekmesi ve telefonların görece ikinci planda kalması da olası. Dolayısıyla 2016, telefon üreticileri için çok çetin geçecek. Firmaların, tüketicileri bu yıl cezbedebilmeleri için mucizevi ürünlerle sürpriz yapmaları gerekecek.

Bakalım bu yılın MWC fuarında, firmalar karşımıza sürpriz bir telefon çıkarabilecekler mi?

 

Exit mobile version