Techinside Google News
Techinside Google News

Dijital Yayın Hakları Konusunda İş Çığırından Çıkıyor

- Advertisement -

Dijital yayın hakları, internette içerik sağlayıcıların, yayıncıların, reklamcıların ve üreticilerin haklarını savunan, kavramsal olarak gerekli ancak şu anki yapısı ile birçok sorunu da beraberinde getiren, içerik olarak çağ dışı kalmış kurallar bütünüdür.

İnternette çektiğiniz videonun arka planında, sizin kontrolünüzde olmadan çalan bir şarkı, bir filmden bahsetmeniz veya bir kitaptan alıntı yapmanız kanunen hakkınızda dava açılması için yeterli oluyor. En iyi ihtimalle içeriğiniz veya paylaşımınız silinirken, en kötü ihtimalle mahkemelerde sürünüyorsunuz. Ancak bu durum öyle bir seviyeye geldi ki, insan gerçekten hayret ediyor.

IMDb korsan site mi?

Time Warner Company’nin en büyük ve en ünlü şirketlerinden Warner Bros., interneti yayın haklarını ihlal eden sayfaları bulmak için taramış ve sonuçlarını Google’a göndermiş. Warner Bros.’un istediği, Google’ın bu sayfalara uyarı göndermesi ve arama sonuçlarında çıkartmaması, gerekçeleri ile iletilmiş. Listede bildik torrent siteleri haricinde ilginç isimlere de rastlıyoruz: Amazon, Sky, IMDb gibi. Bunlar, tamamen yasal olarak ve Warner Bros.’la anlaşmalı yayın yapan ciddi, kurumsal şirketler. Warner Bros.’un bu konuda hata yaptığını düşünebilirsiniz ama listede çok daha ilgi çekici, diğerlerini solda sıfır bırakan bir site daha var: Warner Bros.’un kendi sitesi!

Dijital yayın haklarının neyi kapsadığı, neyin bu hakları ihlal ettiği ve neyin etmediği tamamen birbirine girmiş durumda. Bu konuda uzman hukukçuların bile artık kafası karışık. Görünen o ki Warner Bros.’a göre, herhangi bir ürününün, örneğin filminin bir sitede adının geçmesi, bahsedilmesi, bir tek kare bile görselinin yayınlanması, haklarına tecavüz olarak yorumlanıyor.

Dijital yayın haksızlığı

Lumen veritabanında Warner Bros. tarafından işlem yapılması istenen sayfaların tam listesini bulabilirsiniz. Bu istekleri aldıktan sonra Google çalışanları durumda bir gariplik olduğunu sezmişler ve Warner Bros. ile daha detaylı görüşmeden bir eylemde bulunmama kararı almışlar. Ancak işin ironik tarafı, Warner Bros.’un kendi internet sitesi olan warnerbros.com’un hala inceleme altında olması.

Google, giderek daha da fazlalaşan dijital yayın hakları konusundaki talepler arasında neyin doğru neyin yanlış olduğunu bulmanın zorlaştığını ifade ediyor. Google’ın korsan içerik ile ilgili yayınladığı 2016 tarihli bir rapora göre, geçen yıl 558 milyon internet sitesinin arama sonuçlarından kaldırılması istenmiş. Bu rakam, önceki yıla göre yüzde 60 daha fazla.

Warner Bros. kanunu suistimalden mahkemeye çıktı

Dijital yayın hakları konusundaki en büyük sorunlardan birisi, yanlış bir ithamda bulunulduğunda bunun bir cezasının olmaması. Dolayısı ile teorik olarak herkes, tüzel veya gerçek, birbirini dijital yayın hakları konusunda suçlayabilir ve içeriklerin internet ortamından kaldırılmasını talep edebilir.

2013 yılında Warner Bros., dijital yayın hakları kanunlarını suiistimal etmek gerekçesi ile mahkemeye çıkartılmış, ancak yargıç henüz bir karar vermeden dava kefaret ile sonuçlanmıştı. Dolayısı ile gerçekten kanun önüne ilk ve tek sefer gelen bu konu sonuçsuz olarak ortada kaldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir