Günümüzde depolama teknolojilerindeki ilerlemeler devam ederken, Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar büyük bir atılıma imza attı. Toplam bir petabit (1.000TB) veri kapasitesine sahip yeni bir optik disk geliştiren ekip, gelecekte Blu-Ray’in yerini alabilecek bir teknolojiyi ortaya koydu.
K1 Petabitlik optik disk urumsal pazarda katı hal sürücülerin (SSD) yaygınlaşmasıyla birlikte, optik disklerin gelişimi hala devam ediyor. Araştırmacılar, 3 boyutlu bir kayıt mimarisi kullanarak optik disk kapasitesini önemli ölçüde artırmayı başardılar. Bu yeni yaklaşım, ışık tabanlı optik veri depolama (ODS) ile DVD yazma prensiplerine dayanıyor.
Yüzlerce fotorezist filmi birleştirilerek elde edilen bu yaklaşım, bir mikrometre aralıklarla yerleştirilmiş yüzeylerle veri kapasitesini artırırken enerji tüketimini azaltma potansiyeline sahip. Araştırmacılar, disk her iki tarafına eklenen 100 katmanla 200TB veya toplamda 1,6 petabit kapasiteye ulaşılabileceğini belirtiyorlar.
1 Petabitlik optik disk Karşılaştırmak adına, günümüzdeki üst düzey Blu-ray diskler dört katmana kadar destek sunarak 100GB veri taşıyabiliyor. Bu yeni teknolojinin bir diğer potansiyel avantajı ise uzun ömürlülük; bu diskler 50 ila 100 yıl arasında dayanıklılığa sahip olabilirler.
Araştırmacılar, geliştirilen teknolojinin nano ölçekli diskleri diziler halinde istifleyerek exabit düzeyinde depolama sağlayabileceğini ifade ediyorlar. Bu özellik, sınırlı alana sahip büyük veri merkezlerinde önemli bir avantaj sağlayabilir.
Ancak, yeni teknolojinin hızlı ve uygun fiyatlı bir sürücü üretilebilmesi için henüz bir süre beklememiz gerekecek. Projenin öncelikli olarak kurumsal pazara hedefleyeceği ve geniş kullanıma geçmesi için daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.